Skupština TZ-a

Rijeka iduće godine očekuje 200.000 turista, stižu i novi investitori?

Alenka Juričić Bukarica

Foto: R. BRMALj

Foto: R. BRMALj

Već sada se bilježi izniman interes za sudjelovanjem grupa u riječkoj karnevalskoj povorci, od Japana do SAD-a, a za vrijeme otvaranja EPK-a popunjeni su svi riječki hoteli



RIJEKA – Iduće godine, kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, u gradu se očekuje oko 200 tisuća dolazaka turista, što je za 18 posto više nego ove godine, te ostvarenje oko 480 tisuća turističkih noćenja, odnosno 12 posto više nego ove godine. Istaknuto je to na jučerašnjoj sjednici Skupštine Turističke zajednice grada Rijeke, na kojoj su prihvaćeni Plan rada i Financijski plan za iduću godinu. Riječka turistička zajednica nagodinu će imati planirani budžet od oko 14,3 milijuna kuna, od čega, primjerice oko 2 milijuna kuna prihoda iz Europskih fondova, a oko 4,4 milijuna kuna od turističke članarine tvrtki.


Najavljujući planove za turističku 2020. godinu Petar Škarpa, direktor ureda TZG-a Rijeke, istaknuo je kako će godinu obilježiti provedba projekta EPK-a, potom izrada Strateškog plana razvoja turizma grada Rijeke i pratećeg Marketing plana do 2026. te prilagodba novom Zakonu o turističkim zajednicama koji na snagu stupa s 1. siječnja iduće godine. Što se tiče EPK-a, već je ove godine pokazan velik interes medija za Rijekom, pa je tako TZG Rijeke s partnerima ugostio preko sto delegacija stranih medija što je rezultiralo objavama o Rijeci u cijelom svijetu. Isto tako, dodao je Škarpa, uz redovna predstavljanja na stranim emitivnim tržištima, ove su godine otvorena i neka nova, u pravilu daleka tržišta, kao što su Japan, Kina i Australija, s kojih se u idućim godinama također očekuje rast dolazaka gostiju.


Što se tiče iduće godine, već sada se bilježi izniman interes za sudjelovanjem grupa u riječkoj karnevalskoj povorci, od Japana do SAD-a, a kako je istaknuto, za period otvaranja EPK-a, ne samo da su već sada popunjeni riječki hoteli, već ima gotovo premalo mjesta i u opatijskima. S obzirom na povećan obujam posla i znatno veći očekivani priljev turista, nagodinu će se pojačati i broj djelatnika u riječkom Turističkom informativnom centru (TIC), a koji, međutim, od Nove godine više neće smjeti prodavati suvenire, kojih su u riječkom TZ-u do sada certificirali čak tristotinjak.




To, naime, zabranjuje novi Zakon o TZ-ima. Isto tako, novi će Zakon donijeti i niz drugih promjena, pa se tako očekuje određena preraspodjela sredstava od turističke članarine i boravišne pristojbe, pa bi TZG Rijeka, prema projekcijama trebala uprihodovati oko 3,5 posto manje s osnova članarine i oko 3 posto manje s osnova turističke pristojbe. Isto tako, na sjednici je istaknuto kako će dio tog novca otići u dva nova turistička fonda.


Na međunarodnoj turističkoj karti


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ujedno i predsjednik Skupštine TZG-a Rijeke, istakno je, pak, kako su ovogodišnji turistički rezultati izuzetni, iznad očekivanja. Dodao je kako se uvijek pita do kada će taj trend rasta dolazaka i noćenja gostiju, koji je prisutan zadnjih sedam, osam godina, trajati. Što se tiče 2020. istaknuo je projekt Europske prijestolnice kulture koji je, istaknuo je, ne samo kulturnog, već i od turističkog značaja.


– Nesumnjivo je da će projekt EPK-a povećati vidljivost Rijeke, ali i čitave županije na međunarodnoj turističkoj karti, a isto tako veseli što će iduće godine Rijeka dobiti prvi Hilton koji će sigurno bitno unaprijediti turističku ponudu, kao i da je najavljena i gradnja još jednog hotela iz lanca Ibis, te rekonstrukcija hotela Park i Neboder, s time da ova dva projekta još nisu krenula, nažalost, samo iz administrativnih razloga. Isto tako nedavno sam imao i dva sastanka s novim investitorima zainteresiranima za investiranje. Za sada ne mogu govoriti o lokacijama s obzirom na to da se radi o ranoj fazi razgovora, rekao je Obersnel.