Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 4
Sutra: 24° 27° 12
23. srpnja 2018.
Priznanje

Rijeka dobitnik nagrade za ICT projekt poticanja energetske učinkovitosti

Rijeka dobitnik nagrade za ICT projekt poticanja energetske učinkovitosti
Rijeka dobitnik nagrade za ICT projekt poticanja energetske učinkovitosti
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2017. u 10:48 2017-01-27T10:48:01+01:00

Grad Rijeka dobitnik je nagrade za ICT projekt poticanja energetske učinkovitosti u sklopu europskog projekta iURBAN, koju dodjeljuje Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova.

Rijeka je priznanje dobila u okviru Zelene digitalne povelje/Green Digital Charter, u konkurenciji s gradovima Amsterdamom i Valencijom, priopćeno je iz Grada Rijeke.

U Rijeci se od 2013. provodi europski projekt iURBAN, s ciljem poticanje energetske učinkovitosti u gradovima. U tom projektu su u razne vrste objekata – zgrade, javnu rasvjetu, toplane te zgrade s vlastitom proizvodnjom električne energije, ugrađeni mjerači. Prikupljeni podaci temelj su za izradu informatičkog rješenja, koje će gradsku upravu usmjeriti prema energetski učinkovitijem djelovanju, a tvrtkama poput Energa pomoći optimizirati tarifnu politiku prema korisnicima i omogućiti učinkovitiju nabavku sirovina.

Međunarodno udruženje EUROCITIES – mreža velikih europskih gradova osnovana je 1986., a okuplja lokalne vlasti iz 130 velikih gradova i 35 partnerskih gradova iz 35 europskih država. Zastupa interese svojih članica i sudjeluje u dijalogu s europskim institucijama o politikama koje se odnose na gradove i obuhvaćaju područja gospodarskog razvoja, okoliša, prometa i mobilnosti, društvenih pitanja, kulture, informacija i znanja te usluga od općeg interesa.

Gradovi potpisnici Zelene digitalne povelje obvezali su se na smanjenje emisije stakleničkih plinova uz primjenu informatičkih i komunikacijskih tehnologija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka