Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
22. siječnja 2019.
EU sredstava

Rijeka dobila 19,3 milijuna kuna za Proizvodni park Torpedo

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2017. u 16:07 2017-08-25T16:07:44+02:00

Radovi na uređenju projekta trebali bi početi do kraja godine, a svečana vrpca bi se trebala prerezati 18 mjeseci nakon toga, najavio je Ernest Cukrov

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel s potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić te ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricem potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih 19,3 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj Gradu Rijeci, a za realizaciju Tehnološko edukacijskog poduzetničkog inkubatora u postojećoj hali u Ulici Milutina Barača. Sada su ispunjeni svi uvjeti da projekt krene u realizaciju do kraja godine i da sve bude gotovo za nešto malo manje od dvije godine.

– Riječ je o projektu »Rekonstrukcija i prenamjena postojeće Hale 14 u Tehnološko edukacijski poduzetnički inkubator »Proizvodni park Torpedo« za kojeg su Gradu Rijeci odobrena bespovratna sredstva. Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je kao posredničko tijelo provelo postupak dodjele sredstava iz fondova Europske unije putem Javnog poziva »Razvoj poslovne infrastrukture« te je odobreno financiranje projekta u sklopu kojeg će biti realiziran inkubator za nove tehnologije s tematskim fokusom na aditivne tehnologije, navode u Gradu Rijeci.

Nositelj projekta je Grad Rijeka, dok je partner Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. Osim prijavitelja i partnera u projekt su kao suradnici uključeni Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo činjenicom da opet potpisuje ugovor temeljem kojeg će Gradu Rijeci biti dodijeljena bespovratna EU sredstva, a koji ovog puta ima posebnu vrijednost jer će omogućiti realizaciju poduzetničke infrastrukture koja će pomoći poduzetnicima u njihovom poslovanju. Gradu Rijeci kao prijavitelju projekta bespovratno dodijeljeno je 19,3 milijuna kuna, odnosno čak 97,22 posto potrebnih sredstava za realizaciju ovog projekta. U sklopu projekta bit će rekonstruirana postojeća industrijska hala i pokrenut tehnološko-edukacijski inkubator za poduzetnike s posebnim naglaskom na inovativne tvrtke u sektoru proizvodnje i srodnih djelatnosti. Također, inkubator će biti opremljen suvremenom tehnologijom temeljenom na aditivnim tehnologijama, što će malim i srednjim poduzetnicima s područja Rijeke omogućiti lakši pristup visokokvalitetnim uslugama i poboljšanje njihovih poduzetničkih rezultata i vještina, pojašnjavaju u gradskoj upravi.

Prema najavama sastavni dio projekta je nabava 3D printera polyjet/plastika, 3D printera DLMS/metal – veliki volumen, 3D printera DLMS metal – manji volumen, 3D printera pijesak, CAD softvera te softvera za povratno inženjerstvo i profesionalno industrijsko prijenosno računalo s grafičkom stanicom. Jedan od ciljeva projekta je i transfer znanja kroz uspostavu novih programa edukacije.

Prostor nekadašnje Hale 14 u vlasništvu je Grada Rijeke, Čistoće d.o.o. i Vodovoda i kanalizacije d.o.o., a riječ je o jednoj od sedam-osam hala bivšega Torpeda koje je Grad Rijeka kupio u stečajnom postupku zajedno s komunalnim društvima za oko 17 milijuna kuna. Direktor Riječke razvojne agencije Porin Ernest Cukrov najavio je na predstavljanju projekta da bi radovi na uređenju trebali početi do kraja godine, a svečana vrpca bi se trebala prerezati 18 mjeseci nakon toga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka