Grad koji teče

Rijeka danas slavi: 2.000 porcija liganja s palentom i štrudla od 60 metara

Biljana Savić

foto: R. BRMALJ

foto: R. BRMALJ

Mi jako dobro znamo što znače žrtve branitelja iz Domovinskoga rata i jednako tako dobro znamo da ignoriranje ili revidiranje vrijednosti narodnooslobodilačke borbe i antifašizma u Rijeci neće proći, poručio je Obersnel.



U šest sati ujutro, dok je većina građana još spavala, riječki kuhari su počeli rezati, kosati, kuhati, pirjati…. Trebalo je do 10,30 pripremiti dvije tisuće porcija liganja na mornarski i muški zamiješati 100 kilograma palente, a ni štrudla od trešanja nije sitnica – protezala se 60 metara duž riječkoga Korza.


Tako je to s dobrom hranom, skoro pet sati pripreme da bi sve bilo pojedeno za manje od sat vremena. Bio je to tradicionalni dar Grada Rijeke u povodu proslave Dana sv. Vida. Tradicionalna gastro fešta u organizaciji Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke, a u suradnji s riječkim ugostiteljima i sponzorima, riječkim tvrtkama Plodine i Brodokomerc Nova, koji su osigurali 300 kilograma liganja, 100 litara maslinovog ulja, 100 kilograma palente, 70 litara vina i 70 litara pasate Korzo i trg 128. Brigade pretvorili su u veliku kuhinju i restoran na otvorenom, građani su strpljivo u nepreglednoj koloni čekali na svoju porciju, a bilo je tu i turista, mahom Japanaca. Čudili su se i našim su novinarima kazali da kod njih ništa nije besplatno. 


– Japanci jako vole lignje i iako je ovo praznik Riječana, gledali smo da prvo uslužimo turiste ako bismo ih zamijetili u koloni, kazala nam je šefica kuhinje u Bonaviji Mirjana Saftić.




Izuzev nje, lignje na mornarski s palentom pripremili su kuhari Jadran hotela d.d., konobe Blato, Brasserie AS, restorana Morčić i Zlatne školjke.


– U posljednjih petnaestak godina ne pamitim ovoliko promjenjivo i kišno razdoblje za vrijeme proslave sv. Vida, mnoge smo manifestacije ove godine morali odgađati, ali za ovu središnju nas je vrijeme poslužilo i drago mi je što vidim da građani uživaju u tradicionalnoj gastro fešti za blagdan zaštitnika njihova grada, kazao je riječki gradonačelnik i dodao da svečano priznaje da voli lignje, u šali aludirajući na verbalni incident koji se prije nekoliko mjeseci zbio između njega i televizijskog novinara koji ga je pitao voli li lignje, pa je jučer pred kamerama uzeo jednu porciju. Gastro fešti i građanima danas su se pridružili i zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić i direktor TZ grada Rijeke Petar Škarpa.


Gradonačelnik Vojko Obersnel je u čestitki sugrađanima naglasio da Rijeka ove godine prvi put slavi Dan grada i blagdan svetoga Vida kao Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu, kao grad čiju su posebnost, ljepotu i ljude prepoznali europski stručnjaci.


Naglasio je da Rijeku kao luku različitosti čine ljudi, oni koji u njoj žive od rođenja, oni koji u nju dolaze i koji ju biraju za život, oni koji kroz Rijeku prolaze i upoznaju ju i oni koji u Rijeci prepoznaju identitet i vrijednosti koje žele razvijati. Mi jako dobro znamo što znače žrtve branitelja iz Domovinskoga rata, sloboda i neovisnost koju su obranili za nas i nove generacije i jednako tako dobro znamo da ignoriranje ili revidiranje vrijednosti narodnooslobodilačke borbe i antifašizma u Rijeci neće proći, poručio je Obersnel.