Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
"E-uprava za vas"

Rijeka daje pola milijuna eura za stavljanje tehnologije u ruke socijalno ugroženih

Vanja Smokvina, Vojko Obersnel, Leslie Budd, Ivan Horrocks i Tatjana Perše, Foto. L. ČERNJUL
Vanja Smokvina, Vojko Obersnel, Leslie Budd, Ivan Horrocks i Tatjana Perše, Foto. L. ČERNJUL
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2011. u 16:33 2011-01-27T16:33:35+01:00

Među osnovnim su ciljevima projekta ubrzanje dinamike isporuke e-usluga socijalno ugroženim građanima, ukidanje prepreka koje ometaju pristup internetu, te stavljanje tehnologije u ruke, domove i zajednice socijalno ugroženih građana

RIJEKA – Širenje zone besplatnog bežičnog interneta za domaćinstva, udruge i organizacije civilnog društva, uspostava pilot usluge iznajmljivanja računala i osnivanje digitalnih centara na područjima mjesnih odbora, glavne su aktivnosti koje će u iduće tri godine provesti Grad Rijeka u okviru europskog projekta »E-uprava za vas (E-government for You)«.

Među osnovnim su ciljevima projekta, u kojeg se Grad uključio kao partner zajedno s još sedam europskih gradova, ubrzanje dinamike isporuke e-usluga socijalno ugroženim građanima, ukidanje prepreka koje ometaju pristup internetu, te stavljanje tehnologije u ruke, domove i zajednice socijalno ugroženih građana.

Ističući kako je ukupna vrijednost projekta 4,8 milijuna eura, gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je da vrijednost radnog paketa Grada Rijeke iznosi 537.450 eura, u čemu će EU sudjelovati s polovicom iznosa.

– Rijeka već godinama ulaže u razvoj informatičke i telekomunikacijske tehnologije, kako bi se razvila dvosmjerna komunikacija Gradske uprave s građanima. Zahvaljujući ovom projektu posebno ćemo se pozabaviti onim kategorijama stanovništva koji su dosad iz bilo kojeg razloga bili isključeni od korištenja interneta i tehnologije. Partnerska uključenost Grada Rijeke u projekt Egov4U dokaz je naše osposobljenosti za korištenje sredstava europskih fondova, u koje smo u segmentu informatike uključeni od 2001. godine, rekao je Obersnel.

Pročelnik gradskog Zavoda za informatičku djelatnost Vanja Smokvina objasnio je kako su krajnji ciljani korisnici projekta socijalno ugrožene obitelji i pojedinci, odnosno oni koji koriste sredstva socijalnog programa i suočeni su sa socijalno isključenošću zbog zdravstvenih, starosnih, ekonomskih ili kulturalnih problema.

Voditeljica projekta Tatjana Perše pojasnila je kako se pilot uslugom iznajmljivanja računala predviđa korištenje rabljenih računala, koje će nabavljati Grad i donatori projekta, a usluga će uključivati renoviranje i davanje u najam oko 150 do 200 računala godišnje, odnosno između 500 i 600 računala tijekom trajanja projekta.

– Namjeravamo unaprijediti korištenje IT tehnologije kako bi povećali efikasnost Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, a poboljšat ćemo pristup internetu i e-uslugama Grada Rijeke na temelju najbolje europske prakse. Planiran je razvoj web portala za socijalno ugrožene skupine, ali i novi sadržaji i prilagođene e-usluge za ciljane skupine građana, rekla je Perše, najavljujući i uspostavu pilot projekta DigiTv za pružanje gradskih e-usluga putem digitalne televizije u suradnji s e-Hrvatskom i Kanalom Ri.

Predavač s Otvorenog sveučilišta iz Velike Britanije dr. Leslie Budd govoreći o važnosti projekta naglasio da će informatička tehnologija poslužiti povezivanju udruga, institucija, pojedinaca, osoba s posebnim potrebama i drugih korisnika gradskih e-usluga.

Gradska uprava iskustva stečena ovim europskim projektom namjerava ponuditi i ostalim zainteresiranim gradovima u Hrvatskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.