Obljetnica Prirodoslovnog muzeja

Rijeka će dobiti botanički vrt u Parku Nikole Hosta, financirat će se iz fondova EU-a

Ljiljana Hlača

Sudionici svečanosti održane u skladištu Exportdrva / Snimio Roni BRMALJ

Sudionici svečanosti održane u skladištu Exportdrva / Snimio Roni BRMALJ

Izgradnjom vrta nastavit će se dobra suradnja Grada Rijeke s Prirodoslovnim muzejom, a Rijeka će time pojačati svoju poziciju kulturno–znanstvenog središta. Botanički vrt će se graditi europskim sredstvima, rekao je sinoć zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović



RIJEKA Prirodoslovni muzej Rijeka nastavlja u svojem svečarskom tonu pa je tako nakon izložbe fotografija na Korzu koja je bila organizirana početkom studenoga povodom obilježavanja 140 godina od utemeljenja i 70 godina javnog djelovanja, sinoć u skladištu Exportdrva na Delti zbog istog povoda organiziran i svečani prijem za sve suradnike, partnere, djelatnike ove ustanove. 


Na svečanosti, koja je privukla mnoštvo, bilo je riječi o djelatnosti muzeja, posjetitelji su mogli pogledati kratki dokumentarni film o dojmovima posjetitelja i suradnika Muzeja, a podijeljene su zahvalnice, njih 40-ak,  umirovljenim djelatnicima ove ustanove,  sudionicima projekata odnosno programa i građanima koji su donirali građu.


– Kroz vrijeme dosta smo se razvijali, nekad smo bili možda egzotična ustanova budući da se uz Muzej nalazio zoološki vrt s akvarijem, onda smo nakon zatvaranja zoološkog vrta postali stručna ustanova, a danas smo znanstvena institucija, čiji djelatnici nastoje sudjelovati u znanstvenim projektima, rekla je ravnateljica Muzeja Željka Modrić Surina.




Bio je to trenutak i za prigodne riječi partnera, suradnika i podijelu raznih darova. Zamjenica gradonačelnika Grada Delnice Katarina Mihelčić rekla je da je Gorski kotar već osjetio dašak jedne posebne interakcije od kada Prirodoslovni muzej djeluje u Kaštelu Zrinskih na Brodu na Kupi, dok je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović,  prenoseći riječi riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, najavio izgradnju botaničkog vrta u Parku Nikole Hosta.


– Izgradnjom vrta nastavit će se naša dobra suradnja s Muzejom, a Rijeka će time pojačati svoju poziciju kulturno–znanstvenog središta. Vrt će se graditi europskim sredstvima, rekao je sinoć Marko Filipović.


Prijemu je nazočio i župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina koji je tom prilikom rekao da Muzej obilježava izuzetne obljetnice,  te dodao da je ovo možda neobičan primjer gdje je Županija kao osnivač mlađa od tijela kojeg je osnovala.


– Muzej je puno toga učinio kroz sve ove godine čuvajući baštinu naše Županije koja je po broju biljaka i životinja bogata kao cijela Austrija. Prema tome, imamo o čemu i dalje brinuti, jer tu su naše bogate šume, rijeke, otoci, naveo je župan Komadina,  pohvalivši Muzej koji svojim projektima »izlazi« iz svoje ustanove,  što potvrđuje i prijem organiziran u skladištu, i djeluje među ljudima.