Prijem

Rijeka će biti domaćin nacionalnog Festivala tehničke kulture Hrvatske

Sanja Gašpert



RIJEKA – Rijeka će biti domaćin ovogodišnjeg nacionalnog Festivala tehničke kulture, koji će biti održan 24. i 25. listopada na Gatu Karoline Riječke, gdje će se okupiti stotinjak sudionika iz cijele Hrvatske. Bit će postavljene radionice iz svih grana tehničke kulture pod vodstvom vrhunskih mentora te posebno atraktivnih programa iz područja tehničko-sportskih aktivnosti, koji će prilagoditi svoje programe prezentaciji aktivnosti na moru – jedriličari, ronioci, kajakaši.


Također, najavljeni su i popratni i humanitarni sadržaji, kao i letenje dronovima. Festival je u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, suorganizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grada Rijeke – najavio je tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka Kazimir Mihić na prijemu u Gradu Rijeci organiziranom za predstavnike Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednice tehničke kulture Rijeka.


Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je kako je Zajednica tehničke kulture Rijeka vrlo ambiciozna i jedna od vodećih takve vrste u Hrvatskoj.




– Veseli činjenica kako se sve više mladih uključuje u aktivnosti tehničke kulture. Grad Rijeka ima jako dobru suradnju sa ZTK-om Rijeka, a brojne nagrade ovu Zajednicu svrstavaju u sam vrh hrvatske tehničke kulture, kazao je Filipović.


Domaćinima se predstavio novoizabrani predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić, koji je kazao kako je Rijeka prvak u mnogočemu, pa tako i u građanskom odgoju. Istaknuo je kako će se HZTK nastaviti zalagati da se tehnička kultura vrati na mjesto koje zaslužuje, ističući pri tome dugogodišnji problem malog broja sati tehničke kulture u hrvatskim školama.


– Primjerice, u Austriji svi osnovnoškolci, od prvog do osmog razreda uče tehničku kulturu dva puta tjedno, dok je u našim školama tehnička kultura u rasporedu samo učenicima viših razreda i to jedanput tjedno. To se mora promijeniti, zaključio je Tomić.