Pobjednici

Rijeka Nautic Show: Zlatni brodski kompas Brodomehanici Brnabić za brodicu SAMPA 6

P. N.

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Srebrnu skulpturu brodskog kompasa dobio je Planet Marine za brodicu KODA 880, a brončana je pripala tvrtki Calafatus za brodicu NORAK 600



RIJEKA Dodjelom nagrada na pozornici Sajamskog trga zaključen je četvrti Rijeka Nautic Show. Stručni žiri u sastavu Branko Šuljić (dugogodišnji urednik priloga Auto Moto Yacht), Zoran Barišić (predsjednik stručnog savjetodavnog tijela RNS-a) i Boris Vukušić (predsjednik udruge male brodogradnje pri HGK-u), odabrao je najuspješnije izlagače i eksponate kojima su uručene skulpture brodskog kompasa i diplome.


Zlatnom skulpturom brodskog kompasa nagrađena je Brodomehanika Brnabić za brodicu SAMPA 6, Srebrnu skulpturu brodskog kompasa dobio je Planet Marine za brodicu KODA 880, a Brončana skulptura brodskog kompasa pripala je tvrtki Calafatus za brodicu NORAK 600.


Skulpturu brodskog kompasa dobili su i Riva za brodicu PRVIĆ 25, Nautika Milinović za proizvodnju drvenih vesala, Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva za bespilotne ronilice i autonomna plovila, Kigo Charter za jedrilicu JEANNEAU 64 i Navela za motor nove generacije 4JH457 Common Rail.


ACI CLUB d.d. dobio je diplomu za poseban doprinos u organizaciji sajma, a posebna zahvala uručena je kapetanu broda Korsaro Vedranu Tuftanu za doprinos u obogaćivanju sajamskog programa.Skulptura brodskog kompasa uručena je uz posebnu zahvalu i Hrvatskoj ratnoj mornarici za popularizaciju pomorstva, a nagrada je predana zapovjedniku broda poručniku fregate Ivanu Rumoru.

U sklopu sajma Rijeka Nautic Show održano je i Županijsko natjecanje u lovu na veliku ribu u organizaciji Kluba za sportski ribolov na moru BIG OM iz Omišlja. Bio je to prvi put u jedanaest godina postojanja da je BIG OM izašao iz svojih matičnih luka u Omišlju i Njivicama. U potragu za velikom tunom isplovilo je iz riječke luke sedamnaest posada iz Omišlja, Kraljevice, Jadranova, Ičića, Voloskog i Rijeke. Osim natjecatelja, u tuni su uživali i posjetitelji sajma kojima je preksinoć servirana svježa tuna teška 52 kilograma, ulovljena za vrijeme BIG OM-a.



Ovogodišnji Rijeka Nautic Show obogatila je i jedriličarska regata. U Grupi 1 po OPEN premjeru pobjednik je Follow Us-Vulkan Nova (JK Opatija) sa skiperom Ivicom Šćurićem. Follow Us-Vulkan Nova ujedno je i ukupni pobjednik regate s jedrenim vremenom 2 sata i 14 minuta. U Grupi 2 pobjednik je Spirit of Geronimo (JK 3. Maj, Rijeka, skiper Marko Pignolini). U Grupi 3 pobjednik je Nessie, (JK Neverin, Čavle, skiper Siniša Jančić), a u Grupi 4 prva je jedrilica Sisa 2 (JK Pesja, Omišalj, skiper Slobodan Velkić).


Po Kvarner Yardstick premjeru pobjednici regate su u Grupi 1 Plava Vila, (JK Opatija, skiper Dušan Golja), u Grupi 2 Plan B., (JK Val, Crikvenica i skiper Srećko Deželin) te u Grupi 3 Nika-Nika, (JK Galeb, Kostrena, skiper Nikola Turina).



– To što su organizatori riječkog sajma nautike prepoznali naš rad i pozvali nas da budio dio njihove manifestacije značajna je stvar. Tune na Kvarneru ima i ona je veliko bogatstvo našega kraja. Stoga, moramo svi zajedno kontinuirano ulagati da se optimalno iskoriste velike mogućnosti koje donosi lov na tunu, bile one ribolovnog, turističkog ili kulturnog karaktera.


Ova vrsta ribolova u bliskom je odnosu s brodogradnjom, jer brod je prvi uvjet za big game fishing, a potom i potrebna ribolovna oprema. Zato nam je drago što smo u sklopu riječke nautičke priče imali priliku pred novom publikom demonstrirati ribolovnu stranu nautike, rekao je Tomo Sparožić, predsjednik KSRM-a BIG OM.