Na šalterima Autotroleja jučer bez pretjerane gužve

Rijeka City Card: Prvog dana izdano stotinjak gradskih kartica školarcima

Damir Cupać

Svi građani već mogu zatražiti svoje kartice, a od 1. do 13. rujna 2014. godine kartice trebaju napraviti osnovnoškolci i srednjoškolci, te na kartice upisati mjesečne pokazne karte za rujan. Prema procjenama treba izdati oko 60.000 gradskih kartica, pa se veće gužve mogu očekivati vjerojatno već sljedećeg tjedna



RIJEKA » Na šalterima Autrotroleja na Jelačićevom trgu nije vladala gužva iako je počela zamjena pokaznih karata gradskim karticama, ali je bila primjetna lagana zbunjenost građana koji su došli napraviti Rijeka City Card koja će u prvoj fazi zamijeniti kupone, a u sljedećim fazama će se koristiti i za niz drugih gradskih usluga.


   – Radim gradsku karticu zato što moram, a mislim da je ovo nepotrebno. Sada moram kupiti pokaznu, ali i platiti 30 kuna izradu kartice. I do sada je bilo sve u redu sa starom pokaznom pa ne znam čemu ovo. Čini mi se da nije velika gužva, a informirana sam što mi sve treba pa se nadam da neću dugo čekati, kazala je Adriana Šimunović koja je čekala s potrebnim papirima red za izradu gradske kartice.


   Dijana Lukić ocijenila je da se ne može očitovati je li gradska kartica iskorak ili nepotrebno maltretiranje, dodavši da je djelomično informirana kada je riječ o koracima potrebnim za izradu Diners Club Rijeka City Carda (DC RCC). S njom je došao Adam Martić koji nema problema s komparacijom dva sustava jer je tek upisao gimnaziju i prvi put radi pokaznu. Njemu će gradska kartica biti nešto najnormalnije jer staru pokaznu nikada nije koristio.


Tri vrste




Na samom prodajnom mjestu prvoga su si dana dali truda kada je riječ o izradi gradskih kartica jer su građanima na raspolaganju bili ljudi i iz Autotroleja i iz Erste Card Cluba kako bi im pojasnili što im je sve potrebno.


   Specijalistica za donose s javnošću Autotroleja Kristina Prijić naglasila je da svi građani već mogu zatražiti svoje kartice, ali da u razdoblju od 1. do 13. rujna 2014. godine kartice trebaju napraviti osnovnoškolci i srednjoškolci, te na kartice upisati mjesečne pokazne karte za rujan.


   Kao što je prošli tjedan najavljena, tri su vrste kartica, a osnovnoškolci i srednjoškolci mogu izraditi DC RCC prepaid ili DC RCC companion karticu, budući da su DC RCC kreditne kartice namijenjene punoljetnim kreditno sposobnim osobama.



Kristina Prijić iz Autotroleja savjetuje da zbog ubrzavanja procedure i smanjenja gužvi, građani, odnosno roditelji, zahtjev za izdavanje prepaid kartice isprintaju i ispune prije dolaska na mjesto izrade kartice.   – Oni koji to nisu u mogućnosti učiniti, zahtjev mogu dobiti i ispuniti i na mjestu izrade kartice. Zahtjevu se prilaže kopija osobne iskaznice ili putovnice roditelja, te kopija izvoda iz matične knjige rođenih ili rodnog lista ili osobne iskaznice ili putovnice djeteta. Dijete se može fotografirati na licu mjesta ili se fotografija može prenijeti s osobne/putovnice, odnosno roditelj može i donijeti fotografiju djeteta ako tako želi. Na izrađenu karticu, a uz priloženu potvrdu o školovanju koju izdaje škola, kupuje se odnosno upisuje pokazna karta u jednoj od tri poslovnice Autotroleja na Jelačićevom trgu 3, Delti b.b. ili u Opatiji Velog Jože 1, navodi Danilović.


   U Gradu Rijeci pojašnjavaju da DC RCC Companion karticu učenici mogu dobiti ako im roditelj već koristi neku od Diners Club kreditnih kartica. U tom slučaju treba ispuniti zahtjev za izdavanjem Companion kartice, priložiti potrebnu dokumentaciju i zatražiti izradu takve kartice u Erste banci ili u Autotroleju. Companion kartica dolazi na kućnu adresu za pet do sedam dana i tada se na nju može upisati pravo na korištenje pokazne karte.


Izrada kartica


– DC RCC Prepaid karticu moguće je izraditi i dobiti odmah, na licu mjesta. Ova se kartica može izraditi u centralnom prodajnom mjestu Autotroleja na Jelačićevom trgu, gdje se ujedno može u karticu upisati i pokazna karta, te u poslovnicama Erste banke na adresama Jadranski trg 3, Aldo Collonello 1, Zametska cesta 59a, Vjekoslava Spinčića 3/2 u Opatiji i Maršala Tita 9 u Matuljima. Za izradu Prepaid kartice treba ispuniti zahtjev za izdavanjem Prepaid kartice koji je dostupan na mjestima na kojima se kartice izrađuju, a građani ga također mogu pronaći i na web stranicama Autotroleja www.autotrolej.hr ili na web stranici Rijeka City Carda www.rijekacitycard.hr. Na prepaid kartici učenici ne moraju imati uplaćena financijska sredstva, odnosno ova se kartica može koristiti za gradske usluge, mjesečnu pokaznu kartu, bez obaveze aktiviranja njene platne funkcionalnosti, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


  Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić naveo je da je tijekom jučerašnjeg dana izdano preko 100 gradskih kartica, te da nije bilo nekih većih gužvi. No, budući da prema procjenama treba izdati oko 60.000 gradskih kartica, za očekivati je da će gužve, vjerojatno već sljedećeg tjedna biti nemoguće izbjeći.


   – Tehnički dio sustava, iako problema uvijek ima, dobro funkcionira. U ovom trenutku moramo se koncentrirati na informiranje građana kako bi ubrzali postupak izdavanja gradskih kartica. Primjerice, one se mogu izraditi i u nekim poslovnicama Erste banke pa s njima doći u Autotrolej po upis pokazne, a što bi znatno ubrzalo izdavanje. Kontinuirano ćemo izvješćivati javnost o svemu kako bi se posao odradio na kvalitetan način, poručio je Jurić.