Balkanska mreža

Rijeka, Beograd i Sofija zajedno u borbu za bolji okoliš

Ljiljana Hlača

Na sastanku su detektirani okolišni problemi na koje će se Grad Rijeka s partnerima fokusirati u ovom projektu – zbrinjavanje otpada i edukacija građana o važnosti pravilnog zbrinjavanja, odnosno razvrstavanja otpada u kućanstvu, naglasili su gradski oci



RIJEKA U okviru projekta »Environmental Local Authorities Interbalkan Network« odnosno ELAIN (Balkanska mreža lokalnih ekoloških vlasti) održan je prvi sastanak, na kojem su sudjelovali predstavnici gradskih odjela, komunalnih društava, ekoloških udruga… Cilj projekta ELAIN je umrežavanje lokalnih vlasti i organizacija koje se bave zaštitom okoliša na području Balkana s ciljem prepoznavanja i rješavanja zajedničkih problema iz domene zaštite okoliša, a sve u svrhu poboljšanja uvjeta života lokalnog stanovništva i stanovništva regije uopće.


Ostali partneri u projektu su gradovi Beograd, Novi Sad, Niš, Sofija, Istočno Sarajevo, Bijeljina te Tirana. Projekt je započeo u siječnju 2014. godine, trebao bi završiti u travnju 2015. godine, a ukupna vrijednost je 55.0000 eura.


– Na sastanku su detektirani okolišni problemi na koje će se Grad Rijeka s partnerima fokusirati u ovom projektu – zbrinjavanje otpada i edukacija građana o važnosti pravilnog zbrinjavanja, odnosno razvrstavanja otpada u kućanstvu, naglasili su gradski oci.




Inače, u okviru projekta predviđena su tri lokalna i tri zajednička sastanka svih partnera na kojima će se raspravljati o  lokalnim i nacionalnim politikama i mjerama usmjerenim na svijest o zaštiti okoliša i zelenoj ekonomiji te uključivanju građana u lokalne okolišne probleme.