Program

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture: Odabrani domaći sudionici projekta „27 susjedstava“

Hina

 U programu proglašenja odabranih, na svečanosti u petak navečer u gradu Krku, sudjelovalo je stotinjak izvođača, žongleri, plesači, zbor, limena glazba, klapa i drugi



U programskom pravcu projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020, nazvanim „27 susjedstava“, koji omogućuje povezivanje 27 mjesta, gradskih četvrti ili skupina građana s područja Rijeke i šire okolice sa srodnim okruženjima u toliko zemalja EU u kulturnom smislu, završen je odabir domaćih sudionika.  


Tih 27 susjedstava su mjesta Gornji Kuti, Fužine, Brod na Kupi, Delnice, Gomirje, Mrkopalj, Matulji, Čavle i Jelenje iz Gorskog kotara i riječkog zaleđa, gradovi Krk i Cres, otok Unije, otok Rab, Malinska i Vrbnik kao predstavnici kvarnerskih otoka te iz Rijeke i priobalja četvrt Pehlin, Sveučilišni kampus, Drenova, četvrti Turnić- Mlaka te Škurinje, Lovran, Opatija, Kastav, Kostrena, Praputnjak, Novi Vinodolski i Crikvenica. 


 U programu proglašenja odabranih, na svečanosti u petak navečer u gradu Krku, sudjelovalo je stotinjak izvođača, žongleri, plesači, zbor, limena glazba, klapa i drugi.




 Programski pravac “27 susjedstava” ima za cilj osnaživanje lokalnih zajednica kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja. Organizirat će se umjetnička događanja, edukacijske aktivnosti, različiti kulturni programi te ostali sadržaji od interesa za lokalnu zajednicu. 


 Susjedstva će osmisliti svoje kulturne programe u suradnji sa srodnim okruženjima iz drugih zemalja EU, stvarajući neformalnu mrežu čimbenika u kulturi. Velika završnica ovog programskog pravca bit će 2020. godine s „Festivalom susjedstava“ na kojem će lokalne zajednice javno predstaviti sebe, svoj rad i svoja međunarodna partnerstva.