Plaha životinja nadomak grada

Rijedak gost na liticama brda Sv. Katarina: U kanjonu Rječine pojavila se – divokoza

Patrik Krstinić

Snimio Patrik KRSTINIĆ

Snimio Patrik KRSTINIĆ

Djelatnici Javne ustanove Priroda proteklog vikenda uspjeli su fotografirati divokozu u neposrednoj blizini mosta Rječina koji pripada riječkoj zaobilaznici



RIJEKA  U posljednjih 2.000 godina, od izgradnje prvog naselja na njezinim obalama, grad na Rječini postepeno je bujao, močvarni dio ušća zatrpan je i melioriran, obale Rječine su kanalizirane, izgrađena su industrijska postrojenja. I premda je grad potisnuo divljinu iz donjeg toka Rječine, ona se i danas žilavo održava svega kilometar udaljena od riječkog Korza.


U prilog tome ide činjenica da su djelatnici Javne ustanove Priroda proteklog vikenda uspjeli fotografirati divokozu (Rupicapra rupicapra) na liticama brda Sv. Katarina u neposrednoj blizini mosta Rječina!


Ove izrazito plahe životinje obično se drže daleko od ljudskih naselja. Ljeti se povlače u planinske predjele, zadržavajući se na nepristupačnim siparima i stijenama, a zimi se spuštaju niže te ulaze u šume.




Bojom krzna stapaju se s okolišem, pa ih je teško uočiti dok miruju ili pasu na stjenovitim gudurama. Mužjaci divokoza veći dio godine žive samotnjački, a mladi mužjaci prve 3-4 godine provode u lutanjima.


S obzirom da se ovako blizu prometnica i naselja uglavnom viđaju pojedinačne jedinke, vrlo je vjerojatno da je fotografirana jedinka zapravo mladi mužjak. Prvo veće krdo divokoza obitava u kanjonu Mudna dol u podnožju grobničkih planina, pa jedinka zamijećena na Rječini najvjerojatnije pripada toj populaciji.


Divljim životinjama iz planinskog zaleđa Rječina je oduvijek predstavljala koridor kojim su se spuštali u niže predjele kada bi zima okovala planine snijegom. Možda najznačajniji predstavnik divlje faune koji i danas koristi ovaj koridor upravo je divokoza.