Riba za pamćenje

Rijedak gost: Bucanj se nakon pet godina vratio u Rijeku

Andrej Petrak

Foto M. LETIĆ i Ž. PETRAK

Foto M. LETIĆ i Ž. PETRAK

Ugledali smo veliku ribu, dužine nešto veće od metra, koja je otplivala ispod barke na drugu stranu, pa zaronila dalje prema Cresu, ispričali su nam Mirsad Letić i Željko Petrak



RIJEKA  Famozni bucanj vratio se u Rijeku. Snimljen je okom kamere blizu riječke obale, oko 200 metara jugozapadno od ulaza u Porto Baroš. Uočila su ga i fotografirala dvojica ljubitelja prirode i mora, Mirsad Letić i Željko Petrak, koji su se ove nedjelje uputili na mali izlet barkom i uživanje u pogledu na Rijeku s morske strane. Nisu tog dana imali baš neke sreće u ribarenju, ali zato su snimili ribu za pamćenje. Nakon početnog iznenađenja, brzo su se uhvatili mobitela i uspjeli snimiti nekoliko lijepih kadrova ovog morskog stanovnika Tihog oceana te istočnog i zapadnog Atlantika, koji povremeno zna zalutati, kako u Baltik, tako i u Sredozemno more.


– Odjednom smo sa strane naše barke ugledali nešto što nam se na prvi pogled učinilo kao velika mrlja u moru. Ubrzo smo shvatili da je riječ o velikoj ribi, dužine nešto veće od metra, a malo guglanja otkrilo nam je da je najvjerojatnije riječ o velikom bucnju, koji je rijedak gost naših krajeva. Bucanj je pokazao zanimanje za nas, otplivao ispod barke na drugu stranu, još nas jednom pogledao, kao u znak pozdrava, pa zaronio dalje prema Cresu, ispričali su nam.


I doista, riba snimljena na fotografijama neodoljivo podsjeća na velikog bucnja koji je 2010. godine izazvao veliko zanimanje Riječana kad se najprije pojavio u plićaku kod Pećina, a potom i dezorijentirano zalutao u Rječinu. Tad je bila pokrenuta čitava akcija spašavanja, u kojoj je angažiran ronilac te je riba bila usmjerena prema moru. I ovaj je bucanj bio dužine oko jednog metra te stotinjak kilogama težine.




Riječ je inače o najtežoj ribi koštunjači na svijetu, latinskog naziva Mola Mola. Bucanj može težiti i do dvije tone i narasti i do četiri metra, pa je snimljeni bucanj, jednako kao i onaj koji je zalutao do Rijeke prije pet godina, manji primjerak ove fascinantne vrste.


Neobična je riba, koja sliči na riblju glavu, na koju je nasađen rep, a kojoj nedostaje čitav trup. Živi u tropskim i toplijim morima, omiljena hrana su joj meduze, a dulji boravak na temperaturama ispod 12 stupnjeva može je ubiti. Na tijelu nema ljusaka, koža joj je izuzetno debela i elastična, često obrasla raznim nametnicima. Živi na dubinama većim od 200 metara i izuzetno rijetko zalazi u plitko more. Na Jadranu je primijete možda jednom na godinu, obično u dubokom moru. Treba se nadati da ovaj bucanj neće zalutati u Rječinu te da će sam pronaći put prema otvorenom moru.