Senat

Riječko sveučilište uvodi nove studijske programe – Hitnu medicinu i Glumu

Ingrid Šestan Kučić

Rade Šerbedžija je u Rijeci pokrenuo studij glume koji sada postaje diplomski / snimio V. KARUZA

Rade Šerbedžija je u Rijeci pokrenuo studij glume koji sada postaje diplomski / snimio V. KARUZA

Specijalistički studij hitne medicine, prema pojašnjenju rektora prof. dr. Pere Lučina, potreban je zbog specijalizacije liječnika, dok je studij glume nastavak na preddiplomski studij



Diplomski sveučilišni studij glume na Akademiji primijenjenih umjetnosti te poslijediplomski specijalistički studijski program hitne medicine na Medicinskom fakultetu dva su nova studijska programa koja će se jučerašnjom odlukom Senata početi provoditi u ovoj akademskoj godini na Sveučilištu u Rijeci. Specijalistički studij hitne medicine, prema pojašnjenju rektora prof. dr. Pere Lučina, potreban je zbog specijalizacije liječnika, dok je studij glume nastavak na preddiplomski studij. Senat je ujedno usvojio i izmjene poslijediplomskog studija Kriminalističko istraživanje kojeg provodi Pravni fakultet. Dana je i suglasnost na osnivanje Centra za unapređenje nastavničkih kompetencija i komunikacijskih vještina pri Medicinskom fakultetu.


– Usvojeni su i kriteriji za dodjeljivanje sredstava Fonda za poticanje poduzetništva i partnersko povezivanje s gospodarstvom, kao i prijedlog Standarda za vrednovanje radnog vremena Sveučilištu. Cilj Fonda za poticanje poduzetništva je poticanje poduzetničkih aktivnosti među studentskom populacijom, a za te aktivnosti preuredit ćemo i adekvatan prostor. Gost jučerašnjeg Senata bio je i gradonačelnik Vojko Obersnel koji je predstavio projekt Europske prijestolnice kulture. Naime, Sveučilište će i programski i financijski u narednom četverogodišnjem razdoblju sudjelovati u tom projektu, najavio je rektor.


Dodajući kako je od listopada izmijenjen velik broj članova Senata, jer pet je fakulteta dobilo nove dekane te je Studentski zbor također izabrao nove predstavnike, rektor je istaknuo da su članovi Senata pokrenuli i postupak za dodjelu počasnog zvanja professor emeritus Sveučilišta u Rijeci i imenovanje Stručnog povjerenstva za ocjenu prijedloga prof. dr. Pave Komadine, redovitog profesora u trajnom zvanju u mirovini te prof. art. Rade Šerbedžije, redovitog profesora u trajnom zvanju u mirovini.




Senat je potvrdio i izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitih profesora i to na pet godina s Pravnog fakulteta: prof. dr. Daria Đerđe, prof. dr. Nataše Žunić Kovačević te prof. dr. Sanje Barić. S Medicinskog fakulteta u trajno zvanje izabrani su: prof. dr. Sonja Pezelj – Ribarić, prof. dr. Ivica Pavić, prof. dr. Marija Kaštelan, prof. dr. Vladimir Mićović i prof. dr. Vera Vlahović Palčevski te na pet godina prof. dr. Dubravka Jurišić – Eržen i prof. dr. Brankica Mijandrušić Sinčić.