Humanitarna akcija

Riječko srce: Prikupljaju se sredstva za senzornu sobu OŠ Pećine. Evo kako možete pomoći

Ingrid Šestan Kučić

Organizatori humanitarne akcije okušali se u nekim od igrica za slabovidnu djecu  / snimio M. GRACIN

Organizatori humanitarne akcije okušali se u nekim od igrica za slabovidnu djecu / snimio M. GRACIN

S 1. ožujka otvoren humanitarni broj 060 9009 putem kojeg građani mogu donirati sredstva za učenike s poteškoćama vida, a veliki humanitarni koncert održat će se 10. svibnja, najavili organizatori



Prihod treće po redu akcije »Sve za našu djecu 2018« bit će namijenjen za opremanje senzorne sobe Odjela za slijepe i slabovidne učenike Osnovne škole Pećine – najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Larry Ambrozich s Kanala Ri. Riječ je o akciji koju organizira humanitarna udruga »Riječko srce«, a s prvim danom ožujka koji se ove godine po prvi put obilježava i kao nacionalni Dan edukacijskih rehabilitatora otvoren je humanitarni broj 060 9009 putem kojeg građani mogu donirati sredstva za učenike s poteškoćama vida. Podsjećajući da je lani putem iste akcije Udruga prikupila 230 tisuća kuna njen predsjednik Dalibor Horvat istaknuo je da je tim sredstvima izgrađena i opremljena igraonica te čekaonica Odjela za hematologiju I onkologiju Dječje bolnice Kantrida.



Osnovna škola Pećine provodi program za 17 učenika s teškoćama vida iz cijele Primorsko-goranske županije, a ujedno provodi i program rane intervencije za šestero djece predškolske dobi. Pojašnjavajući kako je senzorna soba taman i zatvoren prostor defektologinja-rehabilitatorica Javorka Milković istaknula je da je taj prostor alat za postizanje različitih ciljeva poput svjetlosnih stimulacija.


– Taj je prostor opremljen i taktilnim elementima, kao i elementima za reprodukciju glazbe, a ujedno pruža i mogućnost opuštanja što je posebno potrebno djeci s višestrukim teškoćama, zaključila je Milković.





– Ove smo se godine odlučili prikupljati sredstva za Osnovnu školu Pećine, jer je toj školi potrebna senzorna soba, a pripreme za akciju koja će se okončati u svibnju traju već dva mjeseca, kazao je Horvat.


Dodajući kako će ove godine akcija biti proširena Ambrozich je najavio trodnevnu gastro feštu 8., 9., i 10. svibnja, koju će svaki dan pratiti i koncerti klapa, tamburaških sastava te u konačnici i veliki humanitarni koncert 10. svibnja.


– Taj dan će u studiju Kanala Ri biti organiziran i call-centar, a svakodnevno će se na Korzu održavati i prodaja radova učenika riječkih vrtića i škola. Od prošle godine prikupljenih 230 tisuća kuna 40 posto tih sredstava prikupljeno je upravo od građana putem humanitarnog telefona, najavio je Ambrozich.


Prema riječima ravnateljice OŠ Pećine Jasne Vukonić Žunič, ta će ustanova biti prva škola u Primorsko-goranskoj županiji sa senzornom sobom.


– Malo koja redovna škola ima senzornu sobu. Ukupno 15 posto naših učenika u redovnoj nastavi naše škole ima poteškoće s vidom i želja nam je omogućiti im ljepši boravak u školi. Udruga »Riječko srce« već nam je pomogla nabavkom stroja za Brailleovo pismo koji će uvelike pomoći djeci s teškoćama vida, naglasila je ravnateljica.