Ispitivanje NZZJZ-a

Riječko more čisto, sve je spremno za novu sezonu kupanja

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Kontrola kakvoće mora provodi se 10 puta tijekom sezone kupanja na 21 mjernoj točki. Većina točaka ocijenjena je ocjenom izvrsno ili dobro, a zadovoljavajuća godišnja ocjena odnosi se na točke: Kantrida – zapad, istok i Vila Nora



RIJEKA » Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat pohvalila se na Kolegiju gradonačelnika da Rijeka kao urbana aglomeracija ima najčišće more u Europi, argumentiravši tu tezu ispitivanjem kakvoće mora na plažama u prošloj godini. Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da se svi sjećaju da je prije pet godina većina mjernih točaka bila crvene boje, a da je značajno poboljšanje rezultat kontinuiranog investiranja u sustav odvodnje. – Investicije koje su pred nama u tom segmentu dodatno će poboljšati situaciju na mikrolokacijama. Treba riješiti zakonski okvir kada je riječ o priključivanju na sustav odvodnje. Vjerujemo da će to biti tako do završetka investicijskog ciklusa 2018. godine. Na taj način sačuvat ćemo kvalitetu mora, ali i izvorske vode kojom se opskrbljuju naši građani – izjavio je Obersnel. 



Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević izjavila je da su riječke plaže, kada je riječ o njihovom održavanju i sportsko-rekreacijskim i ugostiteljskim sadržajima, spremne za novu sezonu kupanja.   – Grad održava 22 plaže – 13 na Kantridi i Kostabeli te devet na Pećinama. Ukupna površina plaža je 108.000 črtvornih metara. Financiranje održavanja plaža osigurava se iz sredstava od izdavanja koncesijskih odobrenja i koncesija, te sredstava komunalne naknade u okviru Programa održavanja komunalne infrastrukture. Sukladno Planu upravljanja pomorskim dobrom za 2015. godinu osigurano je 2,3 milijuna kuna, a iz sredstava komunalne naknade 1,6 milijuna kuna, odnosno ukupno nešto manje od četiri milijuna kuna, navela je Miličević. Ona je kao najveću investiciju izdvojila onu na plaži Grčevo, vrijednu oko milijun kuna. Na njenom zapadnom dijelu, do plaže Ružićevo, planira se do kraja 2015. izvesti nastavak uređenja, i to dva molića sa sunčalištem na mjestu dotrajalih i urediti stazu uz more. Ovim radovima povećat će se kapacitet plaže, te će ukupno s prethodnim uređenjima sunčališta na ovom području iznositi optimalno 300 kupača. Izvest će se bolja pristupačnost novim ulazima u more, a uređenjem staze uz more i pripadajućih stubišta za ulaz na plažu, poboljšat će se pristup ovom dijelu plaže i plaži Ružićevo.


  Pročelnica Perhat pojasnila je da se na području Rijeke, od Preluka do Pećina, kontrola kakvoće mora provodi 10 puta tijekom sezone kupanja, u razdoblju od svibnja do rujna, tj. od početka do kraja sezone kupanja i to na 21 mjernoj točki. Ispitivanja provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. – U 2014. godini na svim mjernim postajama more je udovoljavalo kriterijima iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Kad se govori o godišnjim i konačnim ocjenama, većina mjernih točaka ocijenjena je ocjenom izvrsno ili dobro.


Zadovoljavajućom godišnjom ocjenom ocijenjene su sljedeće točke u Rijeci: Kantrida – zapad, Kantrida – istok i Kantrida – Vila Nora. Posebno se izdvaja jedino mjerna točka Kantrida – istok, na kojoj je konačna ocjena nezadovoljavajuća jer se procjenjuje veći rizik onečišćenja, između ostalog i zbog velikog broja kupača na pripadajućoj plaži, navela je Perhat, pojasnivši i metodologiju ispitivanja. Ispitivanje kakvoće morske vode uključuje terenska opažanja i laboratorijska ispitivanja. Uzorci morske vode uzimaju se u sterilne bočice i analiziraju u roku od šest sati, a bilježe se i osnovni meteorološki i hidrološki te podaci vezani uz izgled morske vode.  




Grad Rijeka osigurao je 50.000 kuna za rad dva spasitelja tijekom ljetne sezone kako bi se osobama s invaliditetom osigurali sigurni uvjeti korištenja plaže Kostanj. Zadatak spasilaca je da u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna u slučaju potrebe pruže prvu pomoć te da motre cjelokupni prostor plaže. Spasitelji će biti angažirani putem Društva crvenog križa PGŽ-a.



– Godišnja ocjena se određuje na kraju svake sezone ispitivanja na temelju rezultata kakvoće mora u protekloj sezoni, odnosno na temelju skupa podataka koji sadrži 10 rezultata ispitivanja, dok se konačna ocjena određuje na kraju svake sezone ispitivanja na temelju rezultata kakvoće mora u protekloj i tri prethodne sezone, odnosno na temelju skupa podataka koji sadrži 40 rezultata. Godišnje ocjene prema EU-standardima su bolje u odnosu na ocjene prema nacionalnim standardima, naglasila je Perhat.