Novi uspjeh

Riječkim učenicima Luki Banoviću i Ivanu Sinčiću bronca na matematičkoj olimpijadi

Ingrid Šestan Kučić

Na ekipnom natjecanju hrvatski su srednjoškolci bili najbolji, s maksimalnim brojem bodova, a s brončanom su se medaljom vratili i učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića Luka Banović i Ivan Sinčić



RIJEKA  Hrvatski su srednjoškolci na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, koja se održavala od 22. do 28. kolovoza u Austriji, pojedinačno osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje. Na ekipnom natjecanju hrvatski su srednjoškolci bili najbolji, s maksimalnim brojem bodova, a s brončanom su se medaljom vratili i učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića Luka Banović i Ivan Sinčić, koji nižu sjajne rezultate. Iza obojice su uspjesi na brojnim ovogodišnjim natjecanjima. Luka Banović ostvario je prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, prvu nagradu i brončanu medalju na Europskom matematičkom kupu, drugo mjesto na državnom Natjecanju iz geografije te broncu na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Pekingu.


Ivan Sinčić bio je drugi na državnom natjecanju iz matematike te je osvojio prvu nagradu na Europskom matematičkom kupu. Zajedno su s kolegama Antonijem Močinićem i Ivanom Živkovićem bili treći na Festivalu matematike u Puli.


Hrvatsku ekipu na olimpijadi u austrijskom gradu Vöcklabrucku činilo je šestero srednjoškolaca koji su ukupno osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje, a učenici su proveli dva dana po pet sati rješavajući zahtjevne zadatke iz raznih područja matematike, jedan dan pojedinačno te drugi dan cijela ekipa zajedno. Prva Srednjoeuropska matematička olimpijada održana je 2007. u Austriji i od tada se održava svake godine krajem kolovoza ili početkom rujna. Na njoj sudjeluju učenici iz deset zemalja, Austrije, Češke, Hrvatske, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske, a iduće godine matematička olimpijada održat će se se u Litvi.