Analiza

Riječki turistički bum očekuje se 2020. godine

Damir Cupać

Nedostaje kapaciteta, iako su oni udvostručeni u odnosu na 2014. godinu. To bi se trebalo promijeniti jer su počeli radovi na gradnji turističkog kompleksa na Kostabeli, tvrtka Jadran hoteli kreće u uređenje hotela Neboder i Park. Vjerujem da će se izgraditi novi hotel u sklopu kompleksa Benčić, istaknuo je Vojko Obersnel



RIJEKA Analiza turističkih rezultata u Rijeci od 2014. godine do 2017. godine pokazala je da je ta gospodarska grana u uzlaznom trendu, a riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela najviše vesele podaci FINA-e prema kojima su prihodi od turističke djelatnosti u 2016. godini iznosili 735 milijuna kuna, što je 20-postotno povećanje u odnosu na 2014. godinu.


Sinergijske aktivnosti


– Takav trend nije došao sam po sebi, već je rezultat sinergijskih aktivnosti s Turističkom zajednicom grada Rijeke, agencijama i svima koji se bave turizmom. Na dobrom smo putu. Vjerujem da će se pozitivni trendovi nastaviti i dalje, a turistički bum očekujemo 2020. godine kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture. Vidljivo je da nam nedostaje kapaciteta, iako su oni udvostručeni u odnosu na 2014. godinu.


To bi se trebalo promijeniti jer su počeli radovi na gradnji turističkog kompleksa na Kostabeli, tvrtka Jadran hoteli kreće u investicijski ciklus koji uključuje uređenje i proširenje kapaciteta u hotelima Neboder i Park. Vjerujem da će se izgraditi novi hotel u sklopu kompleksa Benčić čime bi se zaokružila revitalizacija tog dijela grada. Izdvojio bih i činjenicu da dolazak turista u Rijeku ne zavisi o špici sezone jer oni dolaze kroz cijelu godinu – izjavio je gradonačelnik Obersnel na jučerašnjem Kolegiju, a zatim to ponovio i na sjednici Skupštine Turističke zajednice grada Rijeke, na kojoj je izabran njezin treći saziv.




– U novom sazivu imamo čak devet predstavnika iz turističkog sektora, što je jako dobro s obzirom na to da smo ih u prošlim sazivima imali samo dvoje. Sad u skupštini imamo predstavnike hotela, hostela, putničkih agencija, ugostiteljstva, a dosad su to redom bili predstavnici tvrtki iz trgovačke branše – kazao je predsjednik Skupštine TZ Grada Rijeke Vojko Obersnel i osvrnuo se na turističke rezultate.



U Skupštinu su izabrani: Boris Bandera (Adria P.A.), Ivanka Pavičić (AMEC Rijekatekstil), Arhipelag – Andrej Kušeta (Arhipelag), Tamara Černeka (Autotrans), Marino Turčić (Brodokomerc-nova), Gino Pastorčić (Forum ugostiteljstvo), Vojko Obersnel (Grad Rijeka), Irena Hrvatin (HRT), Marina Vela (HNK Rijeka), Zoran Luštica (Jadran hoteli), Sanja Lovrić-Kontuš (Jadrolinija), Marin Rajčić ( Autotrolej), Igor Rikel (Konzum), Boris Erceg (Logista), Janko Mavrović (Mediteran Adria), Istok Dobrilović (Meeting point Croatia), Melita Nilović (O.V.E.S.T. viaggi), Vlatka Stanić (Plava laguna) Hrvoje Blažević (Porsche Inter auto) Luana Amura (privatni iznajmljivač), Ana Predovan Brkarić (Travelana) i Željka Budić (ZTC Rijeka).



– Zvuči nevjerojatno, ali u ove četiri godine udvostručen je broj smještajnih jedinica, posebice zahvaljujući obiteljskom smještaju i hostelima, pa sad imamo više od 500 registriranih privatnih iznajmljivača koji su prošle godine ostvarili najveći broj noćenja, više od hostela, hotela i kampova – kazao je Obersnel i ustvrdio da je karakteristično za Rijeku da ne pati od sezonalnosti, već je turizam raspoređen kroz cijelu godinu, i to u svim smještajnim jedinicama. Obersnel je također rekao da su riječki turisti najčešće mladi ljudi od 19 do 30 godina te da je za ovu populaciju karakteristična turistička destinacija.



Izabrani i članovi Turističkog vijeća TZ-a grada Rijeke, a to su Vojko Obersnel kao predsjednik Turističkog vijeća, zatim Andrej Kušeta, Gino Pastorčić, Zoran Luštica, David Sopta, Marin Rajčić, Istok Dobrilović, Luana Amura, Ana Predovan – Brkarić. Također, izabrani su i članovi Nadzornog odbora Turističke zajednice grada Rijeke, a to su Damir Balenović, Željko Smojver (Rijeka plus) i Ana Predovan-Brkarić, dok su za predstavnike u Skupštinu TZ Primorsko-goranske županije izabrani Janko Mavrović i Ana Predovan-Brkarić.



Kontinuirani rast dolazaka


Prema podacima koje je na Kolegiju gradonačelnika iznijela v.d. pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Vlasta Linić potvrdila je da sve ukazuje na kontinuirani rast turističkih dolazaka od 2014. godine.– U prošloj godini registrirano je 4.000 kreveta što je 66-postotni rast u odnosu na 2014. godinu. Najveći rast bilježi privatni sektor što je dokaz da raste privatna inicijativa u turizmu. Za 15 posto je povećan broj dolazaka u odnosu na 2016. godinu, odnosno 60 posto u odnosu na 2014. godinu. Raste i broj noćenja. Najviše turista dolazi iz Italije, Njemačke i BiH, a zabilježen je i velik broj dolazaka iz SAD-a, navela je Linić.