TRAŽE PROMJENE

Riječki studenti pokrenuli inicijativu: ‘Uvedite u prehranu veganske i vegetarijanske jelovnike’

Ingrid Šestan Kučić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Riječko Povjerenstvo će analizirati sva postojeća jela iz Pravilnika, kao i ponudu veganskih i vegetarijanskih jela u sličnim ustanovama susjednih zemalja, pripremiti prijedloge jela, odrediti sastojke i normative te izračunati cijenu, kao i skuhati predložena jela i predložiti ih Ministarstvu



RIJEKA – Na inicijativu hrvatskih studentskih centara kreće se s izmjenom Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, a inicijativa koja kreće iz Studentskog centra Rijeka je uvođenje veganskih i vegetarijanskih jela u svakodnevnu studentsku prehranu.


S obzirom na to da se u pregovore s Ministarstvom znanosti i obrazovanja oko Pravilnika tek kreće, riječki je Studentski centar, kako bi se promjene u studentsku prehranu uvele što prije, osnovao stručno povjerenstvo s ciljem obogaćivanja studentske prehrane vegetarijanskim i veganskim jelima te promicanja zdravog načina prehrane.


Zastarjeli normativi


Povjerenstvo će analizirati sva postojeća jela iz Pravilnika, kao i ponudu veganskih i vegetarijanskih jela u sličnim ustanovama susjednih zemalja, pripremiti prijedloge jela, odrediti sastojke i normative te izračunati cijenu, kao i skuhati predložena jela i predložiti ih Ministarstvu.




Upravo su normativi, kaže ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević, jedan od problema postojećeg Pravilnika, jer su zastarjeli.


– Dio Pravilnika je i svojevrsna kuharica koja sadrži jela i normative, no ti su normativi, kao i neke vrste jela, zastarjeli te smatramo da ih treba prilagoditi postojećem tržištu. Uz uvođenje vegetarijanskih i veganskih jela razmišljamo i o ukidanju menija jer na taj način bi studenti imali veću slobodu izbora, a smatramo da su dovoljno svjesni da mogu sami kombinirati pravilnu prehranu.


Ono što se neće postojećim Pravilnikom mijenjati su cijene, a trebale bi, jer nisu se mijenjale od 2013. godine, a od tada je inflacija bila između 8 i 9 posto i neki su proizvodi značajano poskupjeli, navodi Jurjević.



S ciljem smanjenja stvaranja plastičnog otpada, riječki Studentski centar napravio je značajan iskorak izbacivši iz upotrebe plastične čaše i žličice, a nedavno su, kaže ravnatelj, u studentskoj trgovini u Kampusu papirnate vrećice zamijenile plastične.– U svim našim objektima postavili smo i rashladne fontane s vodom kako bismo smanjili upotrebu vode u plastičnim bocama i u usporedbi s drugim studentskim centrima smanjenje vode u bocama je drastično, ističe Jurjević.To je ilustrirano i podacima prema kojima je riječki Studentski centar lani prodao 95 tisuća bočica negazirane vode od pola litre, dok je u ostalim hrvatskim studentskim centrima ta prodaja dosezala i pola milijuna bočica vode. Velika se pažnja posvećuje i odvajanju otpada te je krajem prošle godine za Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić« nabavljeno 400 kanti za odvajanje otpada.


Kao primjer navodi i probleme s nabavkom mesa čija je cijena porasla, a do dobavljača se teško dolazi jer dio dobavljača uopće se ne želi javljati na natječaje javne nabave.


– Dio dobavljača ima svoje tržište na koje bez komplicirane papirologije koju zahtijeva javna nabava plasira svoje proizvode, što nam znatno otežava nabavu mesa, kaže ravnatelj.


Temeljeno na anketi


U kreiranje novih jela, dodaje, uključeni su i studentski predstavnici, a svemu je prethodila i anketa kojom je obuhvaćeno 512 studenta i djelatnika Sveučilišta te Veleučilišta u Rijeci, od čega se njih 26,8 posto deklariralo kao vegetarijanci, 19,5 posto kao vegani, a 53,7 posto kao svejedi.


Čak 81,8 ispitanika izjavilo je da su zainteresirani za vegetarijansku, a 70,7 posto za vegansku prehranu u objektima Studentskog centra.


Zbog velike zainteresiranosti za takvu vrstu jela dok se ne uvedu izmjene u Pravilnik riječki će Studentski centar u svoju ponudu uvesti vegetarijanska i veganska jela po ekonomskim cijenama, a što se točno nudi u pojedinim objektima, studenti mogu saznati i putem web aplikacije koja će uskoro dobiti i mobilnu verziju.


Studentski je centar nedavno objavio i prvi broj Newslettera Studentskog centra koji će prema Jurjevićevim najavama izlaziti redovno s ciljem informiranja studenata o svim događajima i aktivnostima koje ta ustanova organizira.