Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
17. siječnja 2020.
Data science natjecanje

Riječki studenti Nino i Karla pobijedili na "Mozgalu" i već dobili nekoliko ponuda za posao

Riječki studenti Nino i Karla pobijedili na "Mozgalu" i već dobili nekoliko ponuda za posao
Riječki studenti Nino i Karla pobijedili na "Mozgalu" i već dobili nekoliko ponuda za posao
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 7:19 2019-07-04T07:19:51+02:00

Uz mentorstvo doc. dr. Duška Čakare, riješili su najuspješnije zadatak koji se sastojao u predviđanju prijevremenog raskida ugovora s bankom, bilo da je riječ o ugovoru o kreditu ili pak o depozitu. Na pitanje kako su se kao biotehnolozi zatekli u svijetu financija, naši sugovornici vele da jesu biotehnolozi, ali svestrani, pri čemu ih je fakultet očito opremio svim potrebnim znanjima koja mogu aplicirati na najraznorodnijim područjima

Studenti Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci Nino Požar i Karla Pavlović, uz mentorstvo doc. dr. Duška Čakare, na eSTUDENT-ovom data science natjecanju »Mozgalo« osvojili su prvu nagradu za rješenje zadatka koji se sastojao u predviđanju prijevremenog raskida ugovora s bankom, bilo da je riječ o ugovoru o kreditu ili pak o depozitu.

Zadatak su zadali Adacta i RBA kao zlatni partneri, dok su ostali partneri A1, Megatrend, NEOS, MicroBlink, ReversingLabs (srebrni), te FIVE, Infobip, Jane Street, KOIOS, Mediatoolkit, Nanobit (brončani) i INA i Zagrebačka Banka (strateški). Kako je objavljeno na stranicama riječkog sveučilišta, koje je čestitalo svojim studentima, dobiveni su podaci o klijentima u vremenskoj seriji od 2011. do 2018. godine. Bilo je, navodi se, potrebno srediti podatke te koristiti i vanjske podatke (makroekonomske), te na kraju napraviti model za predikciju ishoda. S obzirom da se radi o velikom uspjehu ovog dvočlanog riječkog tima, pod nazivom »BiotechRi«, potražili smo mlade riječke znanstvenike, ne bismo li iz prve ruke čuli o njihovom modelu koji je osvojio metropolu u kojoj se natjecanje održavalo.

Svestrani studenti

Nino i Karla svoj su model, saznajemo, prezentirali video-linkom. Inače, oboje su studenti pete godine riječke biotehnologije, a čini se da su iznimno svestrani, budući da su svoje znanje o obradi velikih serija podataka i izradi predikcijskih modela ovaj put više no uspješno primijenili na područje ekonomije, točnije u segmentu financijskih institucija koje, kao što je poznato, sve više traže matematička, informatička i STEM znanja. Požar naglašava da im je zadatak bio zadan, no oni su mu pristupili na sebi svojstven način: kroz perspektivu različitosti.

– Ipak smo iz Rijeke - luke različitosti, pa smo i model nastojali obogatiti velikim brojem različitih faktora i varijabli koje mogu utjecati na odluke potrošača u njihovom ugovornom odnosu s bankom, slikovito je objasnio Nino. Kaže da prilikom ugovaranja ugovora o kreditu ili depozitu klijenti s bankom ugovaraju i vrijeme otplate, a ukoliko se dogodi prijevremeni raskid, banka može imati financijske gubitke. Stoga je bio cilj razviti model za predviđanje takvog događaja, s visokom točnošću.

– Vodila nas je, kao što sam rekao, raznolikost, no vremenske serije podataka smo dobili, kao i informacije o tome jesu li klijenti u promatranom razdoblju ugovore prijevremeno raskinuli ili nisu. Na temelju toga, te niza unutarnjih i vanjskih varijabli, kreirali smo model. Dobili smo, da tako kažem, sirove podatke, koje smo trebali urediti, »očistiti«, maknuti vremensku seriju... Uz to, koristili smo i vanjske podatke koji su se odnosili na trenutno makroekonomsko stanje u Hrvatskoj i svijetu. Primjerice, 2007. je ekonomska situacija bila relativno dobra, no kasnije je nastupila kriza, što smo sve uzeli u obzir, tumači Požar. Dodaje da su u obzir uzeli i tečaj, valutu u kojoj je ugovoren kredit ili depozit, činjenicu je li riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi itd., dakle, brojne parametre za koje su pretpostavili da bi mogli utjecati na odluku i ponašanje klijenata.

Imaju i motiva

Na pitanje raskidaju li ljudi u bolja vremena pojačano ugovore o kreditu, budući da je za očekivati da imaju višak sredstava za prijevremenu otplatu, odnosno, razročavaju li u lošija (krize) pojačano štednju (koja im zatreba), Požar odgovara da oni to ne znaju, jer »samo razvijaju modele«, traže najbolje i najpouzdanije uzorke koji korisniku mogu pomoći u donošenju odluka.

Požar i Pavlović, uz ovo natjecanje na kojem su pobijedili, uspješno su sudjelovali na još jednom natjecanju, onom L’Oreala, gdje su pak ušli u finale. Na pitanje kako su se kao biotehnolozi zatekli u svijetu financija, naši sugovornici vele da jesu biotehnolozi, ali svestrani, pri čemu ih je fakultet očito opremio svim potrebnim znanjima koja mogu aplicirati na najraznorodnijim područjima. A ni motivacije im očito ne nedostaje.

– Želimo i dalje ostati u domeni podatkovne znanosti koja se koristi za poslovnu inteligenciju i poslovnu analitiku, tumače ovi mladi Riječani kojima, vjerujemo, neće biti teško pronaći posao.

– Otvorilo se sada dosta toga, a vidjet ćemo što će biti... Područje prediktivne analitike i modeliranja je jako zanimljivo i traženo; »data science« svima treba. Nisu tu samo banke, već doslovno svi poslovni procesi su vezani na obradu podataka i modele koji će moći predvidjeti budućnost, ističu Požar i Pavlović koje smo, dodajmo i to, uhvatili u slobodnim trenucima između nekoliko razgovora za poslove koji traže upravo taj profil kadra.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.