Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 3n
Sutra: 1° 1° 3n
20. siječnja 2019.
Istraživački dan

Riječki srednjoškolci jedan radni dan proveli poput znanstvenika na CERN-u

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2017. u 18:11 2017-04-01T18:11:13+02:00

RIJEKA  Ukupno 40 učenika Gimnazije Andrije Mohorovičića i Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo jučer su imali priliku na jedan dan postati znanstvenici u sklopu Međunarodnog istraživačkog dana srednjoškolaca koji je održan na Sveučilišnom odjelu za fiziku. Srednjoškolci su  jedan radni dan proveli poput znanstvenika na CERN-u, Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica,  i to pod vodstvom riječkih znanstvenika. Radeći cijeli dan rame uz rame sa znanstvenicima učenici su mogli osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici, a u autentičnoj atmosferi stekli su uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja te su istodobno učili o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja.

Od veljače do travnja 2017. na fakultetima diljem svijeta više od 10 tisuća srednjoškolaca provodi jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu Large Hadron Collider smještenom na CERN-u, kazala je Nikolaus.
Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima, a kulminacija za srednjoškolce jedinstvenog dana, dodao je doc. dr. Darko Mekterović bila je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima.

– Rad sa srednjoškolcima započeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom, nakon čega je uslijedla analiza podataka, kazao je doc. dr. Mekterović.
Podacima koje su jučer analizirali učenici, dodao je doc. dr. Saša Mićanović, mogli su otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije pet godina, a čije je otkriće 2014. nagrađeno Nobelovom nagradom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka