Nagrađeno četvero učenika

Riječki srednjoškolac Teo Čučković dobitnik godišnje Nagrade “Luka Ritz”

Hina

Izidora Mustak i Teo Čučković iz Rijeke / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Izidora Mustak i Teo Čučković iz Rijeke / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Nagrađeni srednjoškolac je 18-godišnji Teo Čučković jer je jedini pokazao hrabrost u incidentu gdje je jedini stao u obranu nepoznatog mladića kojega je premlaćivala skupina nasilnih vršnjaka



ZAGREB – U spomen na Luku Ritza, mladića koji je smrtno stradao kao žrtva vršnjačkog nasilja, ali i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u petak je sedmi put dodijeljena nagrada koja nosi Lukino ime učenicima osnovnih i srednjih škola koji su dali poseban doprinos promicanju tolerancije, mira i nenasilja.


Ove je godine Povjerenstvo, na čijem je čelu Lukina majka Suzana Ritz, dvoje učenika nagradilo Godišnjom nagradom »Luka Ritz« za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku godinu 2014./2015., a zbog velikog broja kvalitetnih kandidata odlučili su, kao i prošle godine, još dvoje učenika nagraditi posebnim priznanjem.


Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. Posebno priznanje dobile su i škole koje učenici pohađaju.




Dobitnica ovogodišnje nagrade Luka Ritz je Izidora Mustak, učenica 5. razreda Osnovne škole Strahoninec.


Izidora je 12-godišnja djevojčica odrasla s roditeljima koji su zbog svojih fizičkih poteškoća; otac je u invalidskim kolicima, a majka teže hoda, trebali njezinu pomoć. Ona se uz njih od najranije dobi senzibilizirala za potrebe drugih te je tako sama odlučila pomagati Eriku, slijepom dječaku iz svog razreda razreda, a potaknula je na pomaganje drugima i cijeli razred. Uručenju nagrade Izidori danas je nazočio i njezin prijatelj Erik.


Nagrađeni srednjoškolac je 18-godišnji Teo Čučković, učenik 4. razreda Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke jer je jedini pokazao hrabrost u incidentu gdje je jedini stao u obranu nepoznatog mladića kojega je premlaćivala skupina nasilnih vršnjaka. To se dogodilo tijekom jednog večernjeg izlaska, a nitko iz veće skupine mladih koji su šutke gledali napad nije reagirao, osim Tea, tako da je napadnuti mladić zadobio teže ozljede lica.


»No, ipak postoje mladi ljudi koji su spremni reći ne nasilju i nadama se da će ih uz ovu nagradu biti još više, da će se o njima više pisati nego o nasilnicima«, kazao je Teo roditeljima Luke Ritza prilikom uručenja nagrade. Poručio je svim mladima da se ne boje, da budu još hrabriji i odlučniji i suprotstave se nasilju.


Posebno priznanje Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za osnovne škole za ovu školsku godinu dobila je Anamaria Grgić, učenica 6. razreda Osnovne škole Viktor Car Emin iz Donjih Andrijevaca. Ona se istaknula sudjelovanjem u mnogobrojnim humanitarnim akcijama i projektima, a sama je u svom razredu provela tri radionice iz UNICEF-ovog projekta »Nemoj mi se rugati«, »Rastrgano srce«, »Kako bi se osjećao kad…?« i »Jezik zmije i žirafe«.


Priznanje za učenike srednje škole dobila je 19-godišnja Karolina Tutiš, učenica 5. razreda Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrije Štampara iz Vinkovaca.Karolina je odrasla uz četvero braće i sestara u malome mjestu Tovarnik. Jedan od njezine braće boluje od cerebralne paralize, a njegova je bolest Karolinu senzibilizirala na potrebe djece i osoba s poteškoćama i potaknula je na čitav niz humanitarnih akcija. Uključena je i u palijativnu skrb u sklopu Doma zdravlja Vukovar. Kako bi pomogla svojoj višečlanoj obitelji ljetne je praznike Karolina provela radeći kao sezonski radnik. Ministar znanosti i obrazovanja Mornar uručio je još 11 zahvalnica za sudjelovanje u izboru na natječaju i ostalim učenicima nominiranima u natječaju za nagradu.Čestitao je dobitnicima i zahvalio roditeljima Luke Ritza jer su nakon tragedije u kojoj su izgubili sina smogli snage i odlučili stati obranu druge djece, nečijih sinova i kćeri. (Hina)