Uspjeh učenika Strojarske škole

Riječki instalateri uz bok europskima

Siniša Pucić

 Mario Čačić i Stanko Mitrović osvojili su drugo mjesto među plinoinstalaterima na državnom, a Matija Šćulac i Andrej Miljuš brončano odličje i deveto mjesto u Brnu

RIJEKA  Iz godine u godinu učenici Strojarsko-brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka vraćaju će kući s državnih i međunarodnih natjecanja s odličjima oko vrata. Tako je bilo i ove godine, kada su maturanti Mario Čačić i Stanko Mitrović u timu osvojili drugo mjesto među plinoinstalaterima na državnom školskom natjecanju u Zagrebu, dok se Matija Šćulac vratio iz Brna s brončanim odličjem, osvojenim na međunarodnom natjecanju učenika instalatera, na kojem je Andrej Miljuš bio deveti.

Tako su srebrne Čačića i Mitrovića na 10. Državnom natjecanju učenika plinoinstalatera samo sitne pogreške odvojile od obrane prošlogodišnjeg prvog mjesta, ali i ovim rezultatom su zadovoljni. – Zadatak nam je bio izraditi konstrukciju za mjerilo na plin, pri čemu je važna brzina i vještina zavarivanja i mnogo toga drugoga.


Prvi smo to napravili, a tijekom rada promatrali su nas predstavnici mnogih tvrtki i pohvalili naš rad, rekavši da slično nisu vidjeli ni kod ljudi koji taj posao rade 15-20 godina. Nadamo se stoga poslu u struci kojeg smo i dosad obavljali u tvrtki SD Term, ističu državni viceprvaci, s čijim su trudom i varovima zadovoljni njihov mentor nastavnik Silvano Brnjac i prof. Siniša Peršić, koji ih je pripremao u teorijskom dijelu struke.  


Ništa manje zadovoljan nije bio ni drugi dvojac, koji je Rijeku i Hrvatsku predstavljao na prestižnom natjecanju u Brnu, gdje u konkurenciji pet europskih država i riječki učenici mogu pokazati svoja instalaterska znanja, stečena u trogodišnjem školovanju.


Uz bok Europi




 – Morao sam napraviti dvije instalacije – od bakra u trajanju tri sata te čelika za dva i pol sata i to pred očima javnosti, što se kasnije spajalo pod uvjetom da nisu propusni pod pritiskom. Imao sam malu tremu i trudio se da što bolje ispadne, kazao je Šćulac, rodom iz Buzeta, koji se nada poslu u struci u svom gradu.


U protivnom, radit će nešto drugo, pa i svirati harmoniku. Njegov prijatelj Miljuš ističe da je među deset radova njegov rad najbrže i najkvalitetnije napravljen, ali ne zna zbog čega je zauzeo pretposljednje mjesto.  


 – Ovime dokazujemo da ne zaostajemo za ostalima u Europi, a najvrijednija su nam iskustva koja smo stekli u susretu sa školama i učenicima iz drugih zemalja. Očito više cijene naš rad izvan Hrvatske nego kod kuće, ističe ponosni ravnatelj Davor Milošević, zahvalivši Primorsko-goranskoj županiji na pokrivanju dijela troškova puta, kao i na podršci Obrtničkoj komori.