Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 4
Sutra: 27° 27° 4
21. srpnja 2019.
INOVA 2017.

Riječki inovatori osvojili 12 zlata te po osam srebra i bronci

Riječki inovatori nagrađeni na najvećoj hrvatskoj inovatorskoj izložbi
Riječki inovatori nagrađeni na najvećoj hrvatskoj inovatorskoj izložbi
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2017. u 22:35 2017-11-16T22:35:44+01:00

Među 565 inovacija iz 14 zemalja, Riječani su osvojili 28 medalja, najbolji hrvatski izlagač je Dalibor Jovanović s inovacijom Zebra, a najbolja inovacija u poljoprivredi je »Eko solarna sušilica« Romine Jardas

RIJEKA   Prvi put čak tri od desetak glavnih nagrada s najveće hrvatske inovatorske izložbe Inova, održane u Osijeku, idu u Rijeku. Među 14 zemalja sudionica i više od 565 inovacija iz Hrvatske i inozemstva, Riječani su osvojili 12 zlatnih te po osam srebrnih i brončanih odličja.

Za najboljeg hrvatskog izlagača proglašen je Dalibor Jovanović s inovacijom Zebra, dok najbolju inovaciju u poljoprivredi ima Romina Jardas s inovacijom »Eko solarna sušilica«. Posebna nagrada dodijeljena je i IN klubu inovatora i Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka, mentoru Borisu Caputu za radionicu Ljetna škola elektronike.

– Nastupom Savez inovatora PGŽ-a Rijeka i Savez riječkih inovatora još jednom je potvrdio ispravno opredjeljenje cjelogodišnjeg i organiziranog rada s mladima. Uspjeh na Inovi 2017. samo je jedan u nizu, nakon uspjeha na Inova-mladi u srpnju i Mladi@inovacije 2017., i potvrda je visokih dosega riječkih inovatora pod paskom vrhunskih mentora. Treba naglasiti da su svi izložbeni radovi u organizaciji Saveza inovatora PGŽ-a, a u okviru izložbenog prostora na Inovi 2017. nastali u posljednjih godinu dana i prvi su put izloženi na Hrvatskom salonu inovacija, trećoj najstarijoj izložbi inovacija na svijetu i drugoj najvećoj ovogodišnjoj europskoj izložbi inovacija – objašnjava Kazimir Mihić iz Saveza inovatora PGŽ-a.

Vrijedni kontakti

Savez inovatora sa Savezom riječkih inovatora tradicionalno daje potporu suorganizaciji ove manifestacije, a visoki položaj zahvaljuje organizaciji Inove 2006. u Rijeci koja je postavila nove standarde u organizaciji takvih manifestacija, dodaje Mihić. Cijeli projekt realiziran je u suradnji s mentorima Elektroindustrijske i obrtničke škole, koja je prezentirala i najveći broj inovacija mladih.

Tijekom izložbe uspostavljen je cijeli niz kontakata koji mogu osigurati još kvalitetniji rad mladih inovatora tijekom 2018. U okviru programa nastupa riječkih i inovatora s područja PGŽ-a, Inovu 2017. organizirano su besplatno autobusom posjetili u subotu članovi Udruge inovatora »3. maj« Rijeka, kao i svi koji su iskazali interes. Domaćin Inove 2018., prema odluci  Saveza hrvatskih inovatora, bit će  Zagreb.

Kategorija mladih

U kategoriji mladih, zlatne medalje zaslužili su sljedeći inovatori iz PGŽ-a: Danijel Grahovac za »Istosmjerni motor«, Ivan Pešut za »Robotsku ruku« te Robert Lesjak za »Pametni stol«, sva trojica s  mentoricom Ružicom Kamenjašević iz SŠ za elektrotehniku i računalstvo; Karlo Juretić i Sanjin Krišković za »Nagibni automobil« (mentor Marko Segnan) iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, iz koje su nagrađeni i Vedran Ištvančić i Emanuel Mehmedi Faćini za »3D pisač« (mentori Boris Caput i Tomislav Matić), te Andrej Marić za »Udaljeno očitovanje potrošnje el. energije« (mentor Tomislav Matić).

Seniorske medalje

U seniorskoj konkurenciji zlatne medalje osvojili su: Vladimir Valinger za »Britvicu za brijanje s međusobno nasuprot položenim oštricama«, Dalibor Jovanović za »Zebru«, Robert Lesjak za »Dron« te Hrvoje Kamenar za »Kompenzacionu rešetku na dovratku«. Srebro su dobili Romina Jardas za »Eko solarnu sušilicu« i Tihana Kalčić za »Podnu reklamu«, dok su broncom nagrađeni: Rovan Saveli Rikard za »Zdjelice od papira«, Mirko Bletić za »Drvenu ležaljku na sklapanje«, Tamara Žic za »Ambalažu koja gotov proizvod čini suvenirom« te Zoran Kucjenić za »Modificirani čep kanistra – zalijevanje kap na kap«.

Manuel Bradičić, Patrik Horvat i Vanja Ljubobratović zaslužili su zlato za »Optimizaciju odvoza smeća« (mentor Lovro Šverko iz SŠ za elektrotehniku i računalstvo), kao i Loris Blažević, Dario Ćućić, Antonio Devjak, Milan Grčić i Dario Mikov za »Solarni automobil«, s mentorima Borisom Caputom, Dragom Krajinom i Tomislavom Matićem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, te Dorotea Puž za rad »Farma hobotnica« s mentorom Robertom Pužem sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Znanost o moru i Kluba inovatora Kin Kastav.

Srebrne medalje osvojili su Mateo Barišić Dujmović za PLC Prekidač, Marin Donadić i Ivan Pešut za Emergency Generator, Roko Marunica za »HHO generator«, David Grbac za »Samohodnog robota s UTZ senzorima«, Karlo Blečić i Rajko Klepac za »Dualni pogon«, te Bruno Pogorelić za »RKO-multi«. Broncu su zaslužili: Tomo Galović za »RFID identifikator«, Leonardo Lamon za »6 Pitten«, Arian Benulić za »Smart Car« i Patrik Smokvina za »Brojač okretaja«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka