Ljubav prema bližnjima

Riječki hospicij obilježio treću godišnjicu osnutka: Uspjeh zahvaljujući velikom entuzijazmu i trudu zaposlenika

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Ravnateljica hospicija sestra Daniela Orbanić ustvrdila je da su u ovoj ustanovi u protekle tri godine podignuti ionako visoki standardi postavljeni pri otvaranju



RIJEKA – Riječki nadbiskup Ivan Devčić poručio je u petak, tijekom svečanog obilježavanja treće godišnjice osnutka hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci, da je glavno načelo djelovanja ove ustanove ljubav prema bližnjima, i to najpotrebitijma.


 Nadbiskup Devčić je istaknuo da hospicij i danas izgleda jednako uredno i uređeno kao prvog dana, navevši da iza toga stoji vrijedno osoblje. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s riječkim KBC-om, rekavši da je sa sanacijskim upraviteljem Davorom Štimcem ona pojačana, i to upućivanjem liječnika stručnjaka iz KBC-a u hospicij. 


 Ravnateljica hospicija sestra Daniela Orbanić ustvrdila je da su u ovoj ustanovi u protekle tri godine podignuti ionako visoki standardi postavljeni pri otvaranju.





 Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da hospicij ostvaruje uspjeh u radu zahvaljujući velikom entuzijazmu i trudu zaposlenika, ali i drugih pojedinaca i institucija izvan hospicija. Naglasio je da je ovakva ustanova bila jako potrebna u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske gdje ne postoje slične ustanove.


 Pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić ustvrdila je da hospicij predstavlja pozitivan primjer suradnje civilne vlasti i vjerskih organizacija. Rekla je da će Primorsko-goranska županija nastaviti financijski podupirati djelovanje hospicija te da je u ovogodišnjem proračunu za tu namjernu povećala izdvajanje. 


 Sanacijski upravitelj KBC Rijeka Davor Štimac je kazao da je riječki bolnički centar do osnivanja hospicija imao mnogo problema sa smještajem bolesnika u posljednjim fazama bolesti, ističući brigu djelatnika hospicija za neizlječive bolesnike u posljednjim razdobljima života.


 Ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Boris Ritoša ovom je prigodom najavio osnivanje prvog tima palijativne skrbi za područje Gorskog kotara u sljedeća dva mjeseca. Taj korak ostvaruje se u suradnji Doma zdravlja, PGŽ te goranskih gradova i općina, rekao je.


 Osnivač hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” je Caritas Primorsko-goranske županije, a suosnivači Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Riječka nadbiskupija ustupila je svoj prostor na riječkom Belvederu, rekonstruirala ga i uredila, uloživši u to oko 8,5 milijuna kuna. Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija sudjelovali su u nabavi opreme s po milijun kuna. Prostor za djelatnost Hospicija površine je 1.200 četvornih metara. Sastoji se od stacionara za palijativnu skrb kapaciteta 14 kreveta, pomoćnih prostorija te odjela za tri mobilna palijativna tima.


 Marija Krucifiksa Kozulić, rođena 1852. i umrla 1922. godine u Rijeci, osnivačica je karitativnih ustanova u Rijeci i utemeljiteljica autohtone hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. U Rijeci je osnovala utemeljila Zavod Presvetog Srca Isusova za žensku mladež i dječji vrtić kao utočište za siromašnu djecu bez obzira na njihovu vjeru i narodnost. U tijeku je postupak njezina proglašenja blaženom.