Zamjena identiteta

Riječki Jozef K: Glumac Dražen Mikulić kažnjen zbog tvrtke koju nikada nije imao

Slavica Kleva

Riječki glumac Dražen Mikulić »za vratom« ima dva prekršajna postupka jer nije prijavio radnicu koja je za njega prodavala sladoled u Šibeniku. On tvrdi da niti je imao obrt u Šibeniku, niti je ikada vidio tu ženu te da je u pitanju netko s istim imenom i prezimenom 



RIJEKA Razmišljao sam ima li uopće smisla javno progovoriti o situaciji kad se »mali« čovjek nađe u raljama državnog  administrativnog  žrvnja i shvati da je potpuno bespomoćan, no, ipak odlučio sam ispričati osobni doživljaj jer sam zapravo još uvijek istodobno i ljut i bijesan,  ali i bespomoćan, tako nam je krenuo pripovijedati svoju  kalvariju riječki glumac  Dražen Mikulić koji  još uvijek nije siguran može li izbjeći plaćanje silnih kazni zbog prekršaja koje je, navodno, napravio kao »ugostitelj«.


Naime, neki Dražen Mikulić je  u srpnju 2011. godine ispod šibenske katedrale Sv. Jakova prodavao sladoled na pokretnom štandu i pri tome nije prijavio radnicu, nije joj platio mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a nije potpisao niti ugovor o djelu.


 Prekršajne prijave


-Kad sam od Prekršajnog suda u Rijeci  u rujnu 2011. godine dobio prijavu da sam zaposlio slastičarku Branku M. u ambulantnoj prodaji sladoleda na lokaciji Obala palih omladinaca ispod katedrale Sv. Jakova u Šibeniku, te da je radila kod mene zaključno do 9. kolovoza iste godine,  a na način da je nisam zaposlio niti prijavio, mislio sam da je šala, gruba greška. 




Nakon toga, dobijem i od Prekršajnog suda u Šibeniku  rješenje da moram platiti četiri tisuće kuna  jer nisam s radnicom Brankom M. sklopio ugovor o radu.  Napišem dopis Prekršajnom sudu, kažem da nisam ja ta osoba, kažem da je došlo do zamjene identiteta, da nikada nisam radio u Šibeniku, da nikada nisam prodavao sladoled, i da ja nisam taj Dražen Mikulić i da ja ne moram platiti kaznu u iznosu četiri tisuće kuna…Uz već dobiveno rješenje  suda u Rijeci  zbog prekršaja  da slastičarku nisam prijavio na mirovinsko i zdravstveno i da moram platiti još četiri tisuće kuna, ja sam već postao lud, pripovijeda nam  dalje Mikulić.


Riječki glumac doznao je da je prijavu Državnom inspektoratu podnijela  radnica te kaže kako inspektori nisu utvrdili stanje neposrednim nadzorom odnosno izlaskom na teren. Situaciju je  dodatno zakomplicirala činjenica da je Mikulić u to vrijeme imao ugostiteljski obrt »Actor«, ali ne u Šibeniku, i ne za prodaju sladoleda, već u mjestu Filip Jakov. Taj je obrt Mikulić prodao  u svibnju 2011., dakle prije prekršajne prijave odnosno prije navedenih spornih radnji.


Dva procesa 


– Prodao sam ga kolegici Sari H. i ostao u suvlasničkom odnosu do konačne isplate mene kao prodavatelja obrta.   Taj je obrt, koji dakle nije bio u Šibeniku niti se bavio prodajom sladoleda, trajno izbrisan iz registra obrta u svibnju 2012. godine. Inače, moja kolegica Sara H.  je ispitana na Prekršajnom sudu i  izjavila je da u životu nije  posjetila Šibenik. Osim toga, poslao sam  Državnom inspektoratu dokaze  koje su potpuno zanemarili, CD s fotografijama kojim dokazujem gdje sam u spornom periodu boravio, profesionalno angažiran kao glumac Hrvatskog narodnog kazališta  Ivana pl. Zajca u Rijeci. Da su barem provjerili moje argumente ne bih se osjećao kao Jozef K, glavni lik Kafkinog romana, ogorčeno je komentirao Mikulić.


Protiv njega su se  paralelno vodila dva prekršajna postupka, u Šibeniku gdje radnica živi te u Rijeci  gdje je navodno bilo sjedište obrta.


– Na sudu sam tražio suočenje s radnicom, da mi se pokaže postoji li  dozvola za prodaju sladoleda ispod katedrale na moje ime ili obrt, tražio sam da mi se pokaže temeljem kojeg sam to ugovora radio na spomenutom mjestu, kome je djelatnica davala utržak, no nisam dobio odgovore.  Ja sam samo htio suočenje s tom radnicom, no u ove četiri godine  to se još nije dogodilo. Ona je ispitana u Šibeniku, a ja ovdje u Rijeci zamolbenim putem i obratno. Pokušao sam je kontaktirati  i pitati da li može otvoriti Google i  ukucati  »glumac Dražen Mikulić«  pa da potvrdi ili negira da sam joj ja bio »poslodavac«, no ništa od toga, kaže Mikulić.


Drugi Mikulić


Riječki je glumac angažirao odvjetnika te nakon nekog vremena ustvrdio da  postoji još jedan Dražen Mikulić  koji  također ima ugostiteljski obrt. Zaključili su da je došlo do zamjene identiteta i žalili se Visokom prekršajnom sudu. No prije početka ovog ljeta taj sud donosi  novo rješenje kojim se »odbija žalba kao neosnovana  jer je sud prvog stupnja detaljno provjerio sve činjenice«. Zastara u tom predmetu nastupa 26. srpnja 2015. godine, Visoki prekršajni sud  održava sjednicu dva dana ranije, 24. srpnja, a odluka se strankama uručuje u listopadu. Sad je na potezu glumac Mikulić koji će podići ustavnu tužbu zbog povrede prava na pravično suđenje.


– I procesu u Šibeniku stigla je  presuda da sam kriv. Da bude zlo veće, greškom suda izostala je pouka o pravnom lijeku, izostavljena  je pouka da  stranka ima pravo žalbe u roku osam dana. Da nije bilo odvjetnika koji je  to uočio na vrijeme ne bih se mogao ni žaliti, kaže Mikulić.