Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 25° 25° 1
22. listopada 2019.
Proslavljen Kurban bajram

Riječki Islamski centar bit će otvoren u proljeće

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 6. studeni 2011. u 15:45 2011-11-06T15:45:15+01:00

Predsjednik Ivo Josipović osobno je čestitao islamskim vjernicima te rekao da se veseli što će dobiti primjeren centar za prakticiranje vjere

RIJEKA  Riječima »Bajram šerif mubarek olsun« predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović čestitao je islamskim vjernicima okupljenim na proslavi Kurban bajrama u Islamskom centru na Rujevici.

Dočekan je i ispraćen pljeskom, a bio je to treći njegov posjet riječkoj Islamskoj zajednici i sada već gotovo završenom Islamskom centru s džamijom.

U pratnji riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i zamjenika primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića, poručio je da građankama i građanima Rijeke islamske vjeroispovijesti čestita Kurban bajram, veliki vjerski praznik u ozračju mira, prijateljstva i ljubavi.

Praznik mira i žrtve

Na novinarsku konstataciju da se nakon više desetljeća ostvaruje težnja riječkih muslimana da izgrade svoju bogomolju, predsjednik Josipović je rekao da je vrlo važno da svatko ima primjerene uvjete za prakticiranje svoje vjere te da se zajedno s vjernicima islamske vjeroispovijesti veseli što dobivaju Islamski centar i što će u cijelosti biti završen u proljeće 2012. godine.

Domaćini predsjedniku Josipoviću bili su riječki imami, predvođeni glavnim imamom Hajrudinom ef. Mujkanovićem koji je u velikoj dvorani centra predvodio svečanu bajramsku molitvu.

U svojoj prigodnoj poruci Mujkanović je tumačio da je bajram praznik mira, prijateljstva i žrtve te što to praktično za vjernike znači. Savjetovao im je da bajramsku radost podijele u obiteljima, s prijateljima i susjedima.

Donacija od dva milijuna eura

Imam Mujkanović je najavio da će se radovi u Islamskom centru nastaviti nakon Kurban bajrama te da je Islamska zajednica iz Katara ponovo dobila donaciju od dva milijuna eura. Rekao je da ta sredstva za potpuno dovršenje Centra neće biti dovoljna, da Islamskoj zajednici još nedostaje oko milijun i sto tisuća eura i vjernike pozvao da i dalje daju svoje priloge.

Predsjedniku Josipoviću zahvalio je na već trećem posjetu Islamskom centru u Rijeci čime, rekao je, ponovo pokazuje »prvo kao čovjek, a onda kao i čelni čovjek RH da mu je svaki čovjek bitan bez obzira kojoj vjeri, naciji ili rasi pripadao«.

Poštivanje rokova

Kako doznajemo od Neđada Tokalića, koordinatora IZ-a za izgradnju Islamskog centra, u potpunosti su završeni svi radovi u suterenskoj etaži na kojoj su smješteni stanovi i škola, dok ponešto radova još predstoji na prvoj etaži gdje se nalaze uredi, restoran i velika dvorana te na nultoj na kojoj je pod kupolama molitveni prostor.

Još dosta radova predstoji da bi se uredio okoliš džamije, a Grad Rijeka intenzivno gradi pristupnu prometnicu Centru, s cjelokupnom infrastrukturom.

Tokalić kaže da su rokovi u potpunosti ispoštivani, da je IZ Rijeka zahvalna Gradu Rijeci na jako dobroj suradnji.

»Projekt pristupne prometnice i projekt ICR-a su u potpunosti koordinirani. Pristupna prometnica je za investitora ICR značajna jer je preduvijet za dobivanje uporabne dozvole za objekt ICR-a«, izvijestio je Tokalić sumirajući da se otvorenje Centra s džamijom očekuje u proljeće iduće godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.