Stručni skup

Riječki Hospicij u 7 godina primio 1.755 osoba

Mirjana Grce

Međunarodni stručni skup o palijativnoj skrbi na Teologiji u Rijeci / Foto D. ŠKOMRLJ

Međunarodni stručni skup o palijativnoj skrbi na Teologiji u Rijeci / Foto D. ŠKOMRLJ

Na sedmu godišnjicu rada Hospicija »Marija Krucifiksa Kozulić« stručni skup okupio je zaslužne za postojanje i djelovanje riječke istanove, a predstavljena je i hospicijska skrb u Ujedinjenom kraljevstvu



RIJEKA  Sedma godišnjica rada riječkog Hospicija »Marija Krucifiksa Kozulić« jučer je u velikoj dvorani Teologije u Rijeci obilježena međunarodnim stručnim skupom o temi »Unikatnost britanske palijativne skrbi; riječko – londonski hospicijski mostovi«.


Skup je okupio zaslužne za postojanje i djelovanje riječkog Hospicija kao i predstavnike suradničkih ustanova, također predstavio hospicijsku skrb u Ujedinjenom kraljevstvu, posebno Royal Trinity Hospice, najstarijeg europskog hospicija, te sažeo sedam godina rada riječkog Hospicija, prve ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb u našoj zemlji.


Caroline Quilty, pročelnica za kvalitetu rada londonskog Royal Trinity Hospice i njezini suradnici predstavili su rad toga londonskog Hospicija izdvojivši i brojne sličnosti s radom riječkog Hospicija.




– U Ujedinjenom kraljevstvu djeluje više od 223 hospicija za djecu i odrasle, a također je izrazito velika palijativna skrb bolesnika u njihovim domovima. Hospicije s 25 posto financira država, dok se 75 posto njihovih potreba financira iz donacija, humanitarnih akcija ili brojnih karitativnih trgovina. Naš Hospicij je sve što radimo ne samo u njegovoj zgradi nego i u zajednici, gdje god dom pacijenata bio, objasnila je Quilty.


Royal Trinity Hospice je multidisciplinarnim radom stručnjaka, ali i 500 volontera usmjeren, kao i riječki Hospicij, na jedinstvenost i cjelovitost potreba svakog pacijenta i njegovih bližnjih, i brine o svima kojima je takva skrb potrebna bez obzira na bilo kakve razlike. U samom Hospiciju ima 28 kreveta, većinom u jednokrevetnim sobama, a ukupno u zajednici godišnje skrbi za oko 2.500 osoba. Prosječno bolesnici u stacionaru toga Hospicija borave 17 dana, koliko u i riječkom, a sva skrb je, kao i u riječkom, besplatna.


Riječki Hospicij je tijekom sedam godina primio 1.755 korisnika, a njegov rad na skupu su predstavili ravnateljica s. Daniela Orbanić i Zvonimir Valeđić, glavni medicinski tehničar.


– Palijativni programi u Hrvatskoj rastu, ali riječki Hospicij je još uvijek jedina javna institucija te vrste u državi. Iako ustanova djeluje rješenjem od 13. prosinca 2012., i u mreži je stacionarne palijativne skrbi, još uvijek se vodi kao bolnica, i status hospicija općenito nije reguliran u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, objasnili su među ostalim.