Gradonačelnika prozvali zbog napada na Stojanca, Energa i VIK-a

Riječki HDZ upozorio na nepravilnosti u gradskim poduzećima i zatražio Obersnelovu ostavku

Damir Cupać

Tea Čaljkušić Mance, Hrvoje Burić i Ivan Bogdanić / Foto Roni BRMALJ

Tea Čaljkušić Mance, Hrvoje Burić i Ivan Bogdanić / Foto Roni BRMALJ

– Gradonačelnik je osramotio grad i to na Dan svetog Vida, a svojim je nekulturnim ponašanjem doveo u pitanje domaćinstvo Europske prijestolnice kulture 2020. godine. To je za svaku osudu. Tražimo da se gradonačelnik ispriča novinaru prema kome se neprimjereno ponio, izjavio je Burić



RIJEKA – Gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić zatražio je ostavku gradonačelnika Vojka Obersnela zbog njegovog ispada kada je napao novinara HRT-a Ranka Stojanca, odnosno kada mu je poručio da si mikrofon zabije u g…


– Gradonačelnik je osramotio grad i to na Dan svetog Vida, a svojim je nekulturnim ponašanjem doveo u pitanje domaćinstvo Europske prijestolnice kulture 2020. godine. To je za svaku osudu. Tražimo da se gradonačelnik ispriča novinaru prema kome se neprimjereno ponio, izjavio je Burić.


Energo


On se nakon toga osvrnuo na poslovanje Energa, pojasnivši da je ono takvo da bi gradonačelnik Obersnel i uprava ovoga gradskoga poduzeća također trebala podnijeti ostavke.




– Građani Rijeke su tri puta prevareni kada je riječ o ovoj tvrtki. Prvi put kada je Energo kupio Amga Adriiju za 12,5 milijuna kuna, poduzeće s velikim obvezama. Jasno je da je riječ o lošoj poslovnoj odluci koja je utjecala na loš poslovni rezultat. Drugi put su građani prevareni kada je u 2014. godini bilo jasno da su prihodi manji za 10 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije, a kratkoročne obveze Energa iznose 120 milijuna kuna. Očito je da je Energo pred stečajem jer s takvim poslovnim rezultatom ne može opstati. Treći put su građani prevareni kada je najavljena gradnja energane na Vojaku početkom ove godine, a nije pomaknuta ni jedna travka, ni jedan kamen. Riječ je o sramotnom ponašanju odgovornih, uvjeren je Burić.


Vodovod i kanalizacija


Gradska vijećnica HDZ-a Tea Čaljkušić Mance osvrnula se na postupak koji se na Prekršajnom sudu vodi protiv komunalnog društva Vodovod i kanalizacija.


– Sektor za nadzor javne nabave Ministarstva gospodarstva uočio je određene malverzacije, te je na Prekršajnom sudu optužni prijedlog protiv odgovornih osoba. Sumnja se da je prekšen Zakon o javnoj nabavi, a predviđene su kazne do 100.000 kuna za pravnu osobu, kao i za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Riječ je o nabavi usluge održavanja programske opreme i sumnji da nisu bili ispunjeni uvjeti za sklapanje ugovora bez prethodne objave. Riječ je o poslu s tvrtkama matuljskog gradonačelnika i SDP-ovca Marija Ćikovića i njegove supruge Dinke. Ta poduzeća su Ri ING i Ri računarski inženjering. Kroz 15 godina takvog poslovanja sklopljeni su deseci ugovora milijunske vrijednosti. Mišljenje službe za nadzor Ministarstva gospodarstva opovrgava pojašnjenje VIK-a da su taj posao mogle raditi jedino te tvrtke jer da su one osmislile programski sustav Viking. Potpisnik jednog dijela ugovora je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, naglasila je Čaljkušić Mance. Ona je dodala da čeka pisani odgovor od gradskih službi u vezi s ovim slučajem, te da će po potrebi zatražiti raspravu na Gradskom vijeću.


Uhljebljavanje


Burić je na kraju osudio zapošljavanje sina pročelnice Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irene Miličević u Vodovod i kanalizaciju, dodavši da to nije jedini slučaj i da je jasno da gradska poduzeća služe za uhljebljavanje političkih podobnika.


– Sin pročelnice za financije Jasne Liker zaposlen je u Rijeka prometu, članica SDP-a Irena Vukosavljević zaposlena je početkom ove godine u VIK, Mirjana Tondini, šogorica Vojka Obersnela zaposlena je u Rijeka prometu od 1998. godine, supruga direktora Turističke zajednice grada Rijeke Petra Škarpe zaposlena je u Autotroleju…, naveo je Burić.