Imena poslana u središnjicu

Riječki HDZ-ov kadar za Vladu: Butković, Capelli, Šustar i Laginja kandidati za ministre

Tihana Tomičić

Kad su u pitanju ljudi iz Mosta s riječkog područja,  kandidati za izvršnu vlast neće biti ni Ines Strenja-Linić za resor zdravstva, a ni Josip Katalinić za  zaštitu okoliša. Strenja-Linić vjerojatno bi bila na čelu Odbora za zdravstvo



HDZ od svojih županijskih organizacija prikuplja prijedloge za kandidate za ministre u vladi, jer se poštuje »bottom up« pristup, te i lokalne organizacije imaju pravo prijedloga.


Tako je u subotu poslijepodne u Rijeci održana sjednica Županijskog odbora HDZ-a s koje je središnjici poslan prijedlog četiri kandidata HDZ-a za ministre iz Primorsko-goranske županije: to su predsjednik Županijske organizacije Oleg Butković za resor pomorstva i prometa, potom gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli za resor turizma, potom bivši dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci za mjesto ministra obrazovanja i znanosti Predrag Šustar, te načelnik Općine Klana Matija Laginja, inače inženjer šumarstva, za mjesto ministra poljoprivrede.


Naravno, to su samo prijedlozi i središnjica je jučer dobila prijedloge svih svojih županijskih organizacija, što znači da uopće ne mora značiti da će itko od predloženih i dobiti mogućnost da vodi neki od resora, no također moglo bi se dogoditi, kako kažu HDZ-ovi insajderi, da barem dvojica kandidata na kraju i prođu.




Naime, Oleg Butković već dugo slovi kao kandidat za ministra prometa jer je uostalom već duže vrijeme na čelu HDZ-ovog Odbora za promet unutar stranke, a i vrlo često je izjavljivao da će se HDZ zalagati ne samo za gradnju nizinske pruge Rijeka-Botovo, već i za trasu autoceste Rijeka-Žuta Lokva, te je i inače često u javnosti govorio o tim temama. Iako se također spominjalo i da su u Mostu donekle radili probleme u pregovorima oko njegova imena, zbog afera koje je imao, saznaje se da su ih u HDZ-u uvjerili da od toga nema ništa jer je sud dosad odbacivao sve tužbe za Butkovićeve afere. Stoga su u njegovu krugu uvjereni da mu sve to dosad nije naštetilo, te da ima realne šanse da preuzme resor prometa.


Što se tiče projekata koje najavljuje, ne treba zaboraviti da je Butković gradonačelnik Novog Vinodolskoga, a upravo toj subregiji u PGŽ-u treba cesta za Žutu Lokvu kao nova šansa razvoja toga kraja, te je nesumnjivo da će se čelnik Novoga za to zalagati kao za jedan od glavnih projekata u sektoru cestogradnje. A pritom će sigurno imati i podršku župana PGŽ-a, SDP-ovog Zlatka Komadine, koji se za to bio i sam zalagao za kratkog ministrovanja u tom resoru.


Ostali kandidati također nisu bez šansi – naime, Gari Cappelli je godinama glavni HDZ-ov stručnjak za turizam, dok je Predrag Šustar, iako bivši laburist, ujedno vrlo blizak Crkvi, te kao takav sigurno može biti prihvatljiv i Mostu u pregovorima koji o kadrovima ovih dana slijede. Laginja iz Klane, realno, ima slabije šanse, jer je resor poljoprivrede uostalom Mostov, no ipak se našao u biranom društvu kandidata za Vladu kao predstavnik jedne male pogranične općine.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…