"Škola za život"

Riječke učenike danas su trebali dočekati besplatni tableti. Umjesto njih, stigle samo – SIM kartice

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Ukupno pretstotinjak prvašića, petaša i djelomično sedmaša osnovnih škola Nikole Tesle i Turnić te učenike prvih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije dočekat će tek SIM kartice koje će im bez obećanih tableta biti potpuno beskorisne i svega nekoliko udžbenika samo jednog izdavača



RIJEKA Ukupno petstotinjak riječkih učenika idući će tjedan krenuti put svoje škole s praznim školskim torbama ili pak djelomično punim, a riječ je o učenicima koji su dio eksperimentalne faze programa »Škola za život«.


U Rijeci su u taj program ušli prvašići, petaši i djelomično sedmaši osnovnih škola Nikole Tesle i Turnić te učenici prvih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije, a obećanje resornog ministarstva bilo je da će ih prvi dan škole na klupama dočekati besplatni udžbenici, tiskani i digitalni, besplatni tableti te SIM kartice koje će im omogućiti besplatno korištenje interneta.


Od svega toga dočekat će ih tek SIM kartice koje će im bez obećanih tableta biti potpuno beskorisne i svega nekoliko udžbenika jer, kako navodi ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić, u subotu su stigli samo udžbenici jednog izdavača i to svega dva dana prije početka školske godine.


Rujan za usklađivanje 




–U subotu smo dobili samo udžbenike Alfe, dok drugi još nisu stigli, kaže ravnateljica. Iako su se ravnatelji prije desetak dana kada smo prvi put pisali o kašnjenju nadali da će udžbenici do prvog ponedjeljka u rujnu kompletirani biti na klupama, za tablete im je već sredinom kolovoza bilo jasno da neće stići na vrijeme, jer unatoč trudu da ih nabave na vrijeme škole su se našle u velikim problemima s obzirom da su usred javne ponude neki od ponuđača odustali. Međutim, činjenica da sva prateća infrastruktura za početak provedbe »Škole za život« kasni ravnatelje nije obeshrabrila, jer kako navode provedba programa će započeti, a sami udžbenici i tableti nisu neophodni, pogotovo na početku školske godine.


Navodeći kako je rujan uvijek mjesec usklađivanja ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich ističe da vjeruje kako će do sredine rujna ipak sve stići u škole.


– Vjerujemo da će u prva dva tjedna nastave ipak sve stići, a s obzirom da je velik broj udžbenika u digitalnom obliku njihov nam dolazak bez tableta ništa ne znači. Međutim, sve do 30. rujna nastavnici predaju nastavne planove. Dakle, to je mjesec usklađivanja i nije neophodno imati sav popratni nastavni materijal kako bi program krenuo, navodi ravnateljica.


Čekanje opreme 


U toj će se školi eksperimentalni program provoditi među 120 učenika prvih razreda, dok OŠ Nikole Tesle ukupno broji 250 učenika koji će ući u »Školu za život«, od čega je 60 prvašića, a OŠ Turnić ima 135 učenika koji ulaze u reformu obrazovanja, od čega je 50 prvašića. Prvašići, petaši i učenici prvog razreda srednje škole uz tablete čekaju i cijele udžbeničke komplete, a sedmaši pak kreću bez udžbenika za biologiju, kemiju i fiziku, dok su im knjige iz ostalih predmeta roditelji morali kupiti.


Dio tih udžbenika, njih 30 posto, treba biti u digitalnom obliku čime će »Škola za život«, a uz tablete i udžbenike škole čekaju i opremu koju su tijekom ljeta birale putem kataloga Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uglavnom je riječ o informatičkoj opremi, projektorima, platnima i prijenosnim računalima, kao i o opremi za kabinete prirodnih predmeta, a Prva riječka hrvatska gimnazija i OŠ Nikole Tesle dobile su odriješene ruke za odabir opreme u iznosu od 200 tisuća kuna, dok je OŠ Turnić na raspolaganju imala 180 tisuća kuna. Nabavka te opreme financira se iz EU fondova, a sveukupno na razini Hrvatske suvremena oprema čeka se u 26 srednjih i 46 osnovnih škola uključenih u eksperimentalni program. Međutim, nisu eksperimentalni udžbenici i tableti jedino što nije spremno za početak nove školske godine, jer kasne i udžbenici za novouvedeni obavezni predmet informatike u petim i šestim razredima.


Gradonačelnikova poruka prvašićima uz prvi dan škole


U povodu prvog dana škole gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel prvašićima upućuje sljedeću poruku:


Dragi prvašići, počinje jedno od najvažnijih razdoblja u vašem životu. Polazak u osnovnu školu znači da ste spremni na nova znanja, nova prijateljstva i mnoga nova pravila koja ćete usvajati u danima koji dolaze. Želim vam laku i vedru prvu godinu osnovnoškolskog obrazovanja! Učiteljice i učitelji vodit će vas kroz ovo novo doba vašeg odrastanja i pomagati vam da se što bolje snađete u školskim klupama. Njihov posao nije lak, ali vaši osmjesi i lijepo ponašanje velika su im nagrada. Zato budite dobri, pristojni i vrijedni.


Dane pred vama dijelit ćete s prijateljima iz razreda. Vaša međusobna upoznavanja i druženja bit će najvažniji trenutci boravka u školi. Zbog toga je važno da jedni prema drugima budete dobri i nasmijani i uvijek spremni na uzajamna pomaganja. Neka prijateljstva koja sada započnete, trajat će jako dugo i biti najljepši dio vaših školskih dana.


Od srca vam želim godinu ispunjenu ljubavlju i smijehom, lako usvajanje novih znanja i vještina i puno veselja.


Imajte na umu da su svi ponosni na vas, a to znači da i vi trebate biti ponosni i hrabri i, što je najvažnije, jedni prema drugima uvijek dobri.


Uživajte u svakom novom danu pred vama! – poručio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel