LJUBAV PREMA ŽIVOTINJAMA

Riječka udruga Mijauu spasila, udomila i sterilizirala gotovo 9 tisuća mačaka

Šarlota Brnčić

Zna biti po 300 mačića u mjesec dana. Onome tko može uzeti mačića, obećavamo besplatne sterilizacije. Naravno, ako ima sredstava, no uvijek se nešto iskemija, kaže predsjednica udruge Sava Jokić



RIJEKA – Riječka udruga Mijau, osnovana 2004. godine, već je dobro poznata široj javnosti po svom projektu »Uhvati, steriliziraj, vrati« koji s velikim uspjehom provodi godinama.


Od svog osnutka pa do današnjih dana, u zajedničkoj akciji s građanima, udruga je sterilizirala gotovo 9 tisuća mačaka.


Osim ovog projekta, udruga i udomljava mačke, one koji volonteri prilikom hvatanja slobodno živućih mačaka za kastraciju uhvate, a koje su pitome i imaju šansu za udomljenje.




Volonteri takve mace drže u svojim stanovima gdje ih prije udomljavanja socijaliziraju, liječe ako je to potrebno, i osposobljavaju za udomljavanje.


Mukotrpni počeci


Udruga Mijau nema azil za mačke, no, naglašava njezina predsjednica Sava Jokić, vrlo uspješno i učinkovito radi i bez njega.


– Udruga Mijau osnovana je jer je bio velik problem slobodno živućih mačaka i mačića koji su se nalazili oko bolnica, firmi, stambenih zgrada, u centru grada. Jednom riječju – katastrofa.


Do tada nije nitko ništa poduzeo da bi se konkretno riješio problem. Obavljalo se uklanjanje mačaka u obliku šinteraja. Životinje se ubijalo, a bile su zakonom zaštićene i nije ih se smjelo baš tako ubijati.



Samo one bolesne. Grad Rijeka nije kriv za takvo postupanje prema mačkama jer tada nije bilo konkretne udruge koja će se uhvatiti ukoštac s problemom velikog broja uličnih maca.


Tada je, u ovom slučaju, struka griješila i nije vidjela humano rješenje problema, već su ga rješavali u svoju korist. Tada nisu radili sterilizacije slobodno živućih mačaka.


Možda su sterilizirali samo neke, ali nisu sustavno rješavali problem kao što ga rješava udruga Mijau. Našim projektom »Uhvati, steriliziraj, vrati« pokrenuli smo pravilno rješavanje problema, istaknula je predsjednica udruge koju, iako se zove Sava, svi zovu Savka.


U razgovoru se prisjetila i tih za nju vrlo mukotrpnih početaka jer nije sve išlo po planu, a i iznenadilo ju je i postupanje prema mačkama. Ono je, kako nam je navela, a čemu je svjedočila i vidjela to vlastitim očima, i dalje bilo ispod svake razine.


– Sve je bilo dobro dok jednog dana nisam došla u Lukoviće i u jednoj prostoriji u 5 kaveza veličine cca 70 x 80 cm ugledala po pet mačaka u svakom kavezu. U groznom stanju.



Udruga Mijau do 15. ožujka u dogovoru s odabranim veterinarskim ambulantama u Rijeci i okolici te Istri organizira akciju sterilizacije mačaka. Cijena sterilizacije na riječkom području za ženke iznosi od 205 do 260 kn, a za mužjake od 150 do 205 kn. Na istarskom području cijena zahvata je od 160 do 205 za mužjake, te od 205 do 250 kn za ženke. Popis ambulanti koje obavljaju sterilizacije po nižim cijenama moguće je pronaći na Facebook stranici udruge.



Nije se poštivao zakon. Bila sam zgrožena i pitala odakle su mace i zašto ih je toliko u svakom kavezu. Šinter mi je odgovorio da on ne zna ništa, te da pitam šefa Veterinarsko higijeničarskog servisa, tzv. VHS-a.


Kontaktirala sam inspekciju i novinare, no sljedećeg dana mačaka nije bilo, odnosno u svakom kavezu je bila samo po jedna. Tada sam prekinula suradnju s Veterinarskom stanicom Rijeka i krenuli smo u veliki posao s tri druge veterinarske ambulante u Rijeci. Krenuli smo i s projektima prema Gradu Rijeci, kazala nam je Savka o počecima rada udruge.


Prisutni i u Istri


Projekt udruge »Uhvati, steriliziraj, vrati« uspješno se primjenjuje od 2005. godine i to ne samo na području grada Rijeke i okolice. Projekt su, kako nam kaže naša sugovornica, proširio i na cijelu Istru.


– Građani mogu sterilizirati mace po povoljnijoj tarifi.



Pomažemo građanima medijski, organiziramo za njih akcije. Ima slučajeva da smo odlazili u Istru, uhvatili mace, sterilizirali ih i vratili. Pomogli smo i Krku, Kraljevici, Viškovu, Opatiji, a već 2 godine pomažemo i macama u Senju.


Radimo ispravno i ne želimo azile da se mačke skupljaju na jednom mjestu jer bi sav novac otišao na hranu i pijesak, a ne bi bilo novca za sterilizacije. Želimo uključiti sve građane koji hrane mace, lokalnu upravu i zajednicu, da se što više novaca izdvaja za sterilizaciju slobodno živućih mačaka i smanji broj mačića, vrlo često bolesnih.


To je najjeftiniji i najhumaniji način. U dobrim smo odnosima s gradom i komunalnim redarstvom Grada Rijeke. Prihvatili su naš projekt i nametnuli smo stav ispravnog rješavanja problema.


Svake godine se javimo na natječaj za projekte Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i u zadnjih nekoliko godina nam odobravaju sredstva. Prošle godine su nam odobrili 20 tisuća kuna.


Sve smo odradili i još otišli u dug kod veterinara. Zahvaljujemo i Primorsko-goranskoj županiji gdje smo se isto natjecali s projektom »Uhvati, steriliziraj, vrati«, te su nam odobrili 6 tisuća kuna. Za isti projekt smo se prošle godine natjecali i u Gradu Kastvu gdje su nam odobrili 5 tisuća kuna, navodi predsjednica udruge Mijau.


Tete čuvalice


Mačke se, nakon sterilizacije, oporavljaju kod teta čuvalica, u njihovim privatnim stanovima, s obzirom na to da nemaju niti žele azil. Jako puno maca pronađenih na terenu su uspjeli i udomiti.


– Ako netko zove za ozlijeđenu mačku, puno puta izlazimo na teren ako imamo auto i ne radimo. Ako ne možemo, kažemo ljudima da kontaktiraju Grad da izađe higijeničar, pokupi macu i odvede je u Veterinarsku stanicu Rijeka.


Zovu nas i za mačiće. Kad ih pronađu, kažemo im da ih poslikaju i objave na društvenim mrežama jer ih nemamo kamo prihvatiti. Zna biti po 300 mačića u mjesec dana.


Onome tko može uzeti mačića, obećavamo besplatne sterilizacije. Naravno, ako ima sredstava, no uvijek se nešto iskemija, zaključila je sugovornica.Infobox (Okvir):