Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 31° 1
Sutra: 25° 27° 2
20. srpnja 2018.
Zaključen važan posao

Riječka tvrtka Vulkan-Nova isporučit će palubnu opremu za Uljanik vrijednu 2,2 milijuna eura

Vulkan Nova – hale pune opreme i radnika / Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva
Vulkan Nova – hale pune opreme i radnika / Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2015. u 16:42 2015-06-01T16:42:20+02:00

Do kraja lipnja očekuje se potpisivanje ugovora s talijanskim partnerom Varese Hoisting Technology (VHT) za zajednički projekt izrade dizalica za hrvatsko tržište, a registracija tvrtke u Rusiji u završnoj je fazi

RIJEKA Riječka tvrtka Vulkan-Nova koja se bavi proizvodnjom opreme za vez i sidrenje broda te dizalica (za brod i za industriju) sklopila je ugovor za isporuku palubne opreme za brodogradilište Uljanik Pula vrijednosti 2.200.000 eura, a do kraja lipnja očekuje potpisivanje ugovora s talijanskim partnerom Varese Hoisting Technology (VHT) za zajednički projekt izrade dizalica za hrvatsko tržište.

   No, to je samo dio uspješnog poslovnog scenarija, budući da u Vulkan-Novi najavljuju još jedan poslovni trofej, a riječ je o registraciji tvrtke u Rusiji koja je u završnoj fazi, u ruskom gradu Vyboru, te će prema Vulkanovoj dokumentaciji proizvoditi palubnu opremu za tržište Ruske Federacije.

Sve navedeno spada u plan poslovanja ovog poduzeća, koja se u vrijeme kada brodograđevni sektor bilježi i uspone ali i padove uspješno pozicionira na tržištu, pronalazi partnere, širi se, a primanja zaposlenika su redovita.

   – Suradnja s Rusima započela je nakon isporuke opreme za jedan brod, a budući da je oprema ocijenjena kao izuzetno kvalitetna to je našoj tvrtki otvorilo vrata za osvajanje ovog tržišta, saznajemo od direktora Vulkan-Nove Rajka Vukelića, koji je ovu tvrtku preuzeo nakon stečaja Vulkan-DIBO-a 2006. godine.
  

Direktan izvoz

Tvornica se nalazi nadomak Tower centra. Gotovo je za ne vjerovati da se na toj lokaciji nakon završenog stečajnog brodoloma razvija brodograđevna industrija s pozitivnim predznakom. Ali je tomu upravo tako. Hale su pune i opreme i radnika, radi se gotovo 365 dana u godini. I subotom i nedjeljom.

Vukelić za sebe kaže da nije »Vulkanovo dijete«, već dolazi iz privatnog sektora. U odnosu na 2006. godinu kada je DIBO preuzet njihova je proizvodnja 2015. godine udvostručena, a od preuzimanja pa do danas u uređenje objekata i opreme investirano je oko 1.500.000 eura.

   – Naši kapaciteti su popunjeni za 2015. godinu, a za 2016. godinu ugovoreno je 50 posto posla. Uglavnom smo orijentirani na direktan izvoz a na taj izvoz otpada 65 posto. Dodatnih 25 posto otpada na indirektan izvoz putem isporuka u domaća brodogradilišta. Ostatak (10 posto) proizvodnje popunjen je dizaličnim programom u domaćoj industriji (dizalice za industijske hale i brodove). Naši kupci su u Norveškoj, Italiji, Rusiji (direktan izvoz) te domaća brodogradilišta. Zatim putem ugovora s partnerom iz Norveške isporuku obavljamo u brodogradilišta Poljske, Rumunjske, Norveške, Turske, Vijetnama, Brazila, Koreje i Kine, kaže direktor, već nagrađivan za menadžera godine za srednje velika poduzeća.
  

Osvojiti tržište razvojem, proizvodnjom i kvalitetom

– Naša proizvodnja usmjerena je na proizvodnju opreme visoke kvalitete, a konkuriramo i opstajemo na tržišitu zahvaljujući činjenici što radimo isključivo opremu prema narudžbi (zapravo je riječ o netipskim narudžbama op.a.). Ako se radi o opremi koja se može proizvoditi u serijama, onda tu više ne možemo konkurirati i taj dio preuzimaju azijske tvrtke. Naš osnovni cilj je osvojiti tržište razvojem, proizvodnjom i kvalitetom vlastitih proizvoda i usluga, te cijenom i pouzdanim rokovima isporuke. Možemo slobodno reći da smo se uspjeli pozicionirati kao vodeći hrvatski proizvođač palubne opreme i jedan od proizvođača s najdužom tradicijom u ovom dijelu Europe, zaključuje Vukelić. Dodajući da ulazak u EU nije utjecao na njihovo poslovanje, osim što je ta činjenica ubrzala protok robe u izvozu i uvozu.

Zaposleno 130 ljudi

Pokazuje nam industrijski pogon starog kova koji se sastoji, uvjetno bi mogli reći, od tri dijela – pripremnog, proizvodnog dijela te završnog dijela, gdje se naručena oprema montira, ispituje i priprema za isporuku. Površina cijelog proizvodnog pogona se prostire na oko 10.000 kvadrata. Od nekadašnje tvornice Vulkan sačuvano je vrlo malo. Manji dio proizvodnog kompleksa ostao je sačuvan (riječ je zapravo o kompleksu gdje se i danas odvija proizvodnja) dok je ostatak nekretnina prenamijenjen unutar različitih privatnih djelatnosti koje posluju na toj lokaciji.

   Na upit koliko se Vulkan Nova nadovezuje na tu staru priču naš sugovornik dodaje da se tvrtka dotiče »starog« Vulkana u segmentu nastavka proizvodnje s istim proizvodnim programom, ali i činjenicom da je u Vulkan-Novi ipak ostalo raditi svih 80 ljudi iz Vulkan-DIBA. Prosječna plaća u tvrtki je 5.500 kuna, dok ih u cijelom poduzeću trenutno radi 130. Kvalitetna radna snaga plus iskustvo je nešto što je vrednije od strojeva, dok tajna uspjeha leži u uspješnom mendžmentu, stav je Vukelića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka