Tko zna, zna

Riječka tvrtka C.A.K. povukla milijun kuna iz EU fondova za ulaganje u IT sustav

Aneli Dragojević Mijatović

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Projekt je ukupno težak 926 tisuća kuna, odobreno nam je 595 tisuća kuna, od čega smo 30 posto financirali iz vlastitih sredstava, a 70 posto, odnosno 417 tisuća kuna, povukli iz EU fondova, rekao je Alceo Koraca, direktor i vlasnik tvrtke



Poduzeće C.A.K., koje se bavi distribucijom prehrambenih proizvoda, privelo je kraju implementaciju IT-sustava za koji je koristilo sredstva fondova Europske unije. Direktor i vlasnik tvrtke Alceo Koraca na jučerašnjoj je tiskovnoj konferenciji u sjedištu tvrtke na Kukuljanovu opisao kako su s projektom krenuli 2013., javili su se na natječaj za implementaciju sustava za efikasnije upravljanje poslovnim sustavima, te se u pripremi projekta oslonili i na firme koje imaju potrebno znanje.


Pomoć Porina


U pripremi im je tako pomogao riječki Porin, koji je izradio poslovnu analizu, dok je sam postupak implementacije novog informatičkog sustava provela riječka tvrtka Login.


– Naš je projekt odobren od strane EU fondova, ukupno je težak 926 tisuća kuna, odobreno nam je 595 tisuća kuna, od čega smo 30 posto financirali iz vlastitih sredstava, a 70 posto, odnosno oko 417 tisuća kuna povukli smo iz EU fondova. Novi bi sustav trebao pridonijeti efikasnosti i fleksibilnosti poslovanja i rastu prometa na domaćem i inozemnom tržištu. Poruka koju želimo poslati je da je dakle zaista moguće povući sredstva iz EU fondova – ako postoje kvalitetni partneri i poštuju se sve procedure – poručio je Koraca. C.A.K. postoji od 2003., bavi se distribucijom prehrambenih proizvoda, ekskluzivni su zastupnici brojnih stranih brendova, core biznis su im retail kupci, rade sa svim većim domaćim trgovačkim lancima kojima dostavljaju robu, a posjeduju vozni park, hladnjače i svu potrebnu logistiku.




– Ulaskom u EU dosta se promijenio način poslovanja, olakšani su administrativni postupci, ali se povećala i konkurencija, čemu smo se uspjeli prilagoditi i vidim veliku perspektivu za tvrtku u budućnosti – rekao je Koraca.


Kratka sezona


Objasnio je da je roba koju prevoze osjetljiva, treba joj prilagoditi temperaturu u hladnjačama, te sve što bolje povezati, čemu će novi sustav dodatno pridonijeti. Inače, tvrtka radi s asortimanom od 1.500 artikala, prevozi mliječne proizvode, meso, ribu, smrznuto povrće, sladolede, pekarske i druge proizvode, a novi bi sustav trebao povećati efikasnost upravljanja svim tim procesima, zaprimanje, izdavanje robe, fleksibilnost u radu i drugo.


To je, rečeno je, posebno važno dok traje sezona koja je kratka, te je dobar dio aktivnosti koncentriran na ljeto, a kapacitet i promet tada je i do tri puta povećan. Za ovu djelatnost bitno je balansiranje kapitala u zimskom i ljetnom periodu, čemu će pridonijeti uvedeni skeneri za lakše slaganje robe i njenu kvalitetu, koja se čuva od tvornice do krajnjeg kupca. Tvrtka C.A.K. ima 40 zaposlenih, radi po cijeloj Hrvatskoj, a lani je imala 120 milijuna kuna prometa, čime je pozicionirana među 500 najvećih tvrtki u zemlji.