Slavlje na brodu

Riječka proslava rođendana Jadrolinije: Hrvatski brend i linijski brodar svjetskog renomea na putu modernizacije

Darko Pajić

Damir ŠKOMRLJ

Damir ŠKOMRLJ

Mi Hrvati možemo biti ponosni na mnoge stvari pa tako i na Jadroliniju, koja je hrvatski brend i kompanija koja spada među prvih deset u svijetu među linijskim brodarima. Pred novom Upravom su i veliki izazovi za budućnost, a najviše se očekuje u modernizaciji flote i jačanju Jadrolinije, uz vođenje računa o svih 1736 djelatnika bez kojih Jadrolinija ne može funkcionirati, kazao je Butković



Danas navečer na brodu »Marko Polo« priređena je proslava rođendana Jadrolinije za brojne goste i uzvanike, među kojima su bili i izaslanik predsjednika Vlade i resorni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, poslovni partneri, saborski zastupnici i predstavnici niza otočnih jedinica lokalne samouprave.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



Kako je naglasio ministar Butković, Jadrolinija trenutno održava 34 koncesionirane linije u Hrvatskoj i četiri linije u međunarodnom prometu, te omogućava povezivanje hrvatskih otoka s kopnom i aktivno sudjeluje u realizaciji hrvatske turističke ponude.




– Mi Hrvati možemo biti ponosni na mnoge stvari pa tako i na Jadroliniju, koja je hrvatski brend i kompanija koja spada među prvih deset u svijetu među linijskim brodarima. Pred novom Upravom su i veliki izazovi za budućnost, a najviše se očekuje u modernizaciji flote i jačanju Jadrolinije, uz vođenje računa o svih 1736 djelatnika bez kojih Jadrolinija ne može funkcionirati, kazao je Butković.


Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da je od 100 milijuna noćenja ove sezone oko 25 milijuna noćenja ostvareno na otocima, ‘što jasno pokazuje koliko je važna Jadrolinija za otoke i otočane kojima je pomorski promet prozor u svijet’.


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je, uz čestitke svima koji su radili u kompaniji od njezinog osnutka do danas, naglasio i kako mu je posebno drago što je matična luka Jadrolinije upravo Rijeka.


– Raduju me najave razvoja i investicija u obnovu flote, a osobno se i nadam da će neki novi brod nositi i ime svoje matične luke i da će na njegovoj oplati biti dva puta ispisano ime Rijeka, rekao je Obersnel.


Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta podsjetio je da se tradicija pomorskog povezivanja hrvatskih otoka i kopna baštini od 1872. godine kada je na liniji Rijeka-Senj zaplovio prvi parobrod ‘Hrvat’ u vlasništvu Senjskog brodarskog društva. 


– Upravo zbog toga mi i danas imamo u floti brod koji nosi ime ‘Hrvat’, kazao je Sopta i najavio ubrzanu obovu flote koja danas ima ukupno 50 brodova.


Na svečanosti je prikazan i kratki film pod nazivom ‘Jadrolinija – linija života’, koji govori o povijesti kompanije.