Kamere na ulicama

Riječka prometna policija na više mjesta kontrolirala brzinu i ostala – prilično iznenađena

Slavica Kleva

Ilustracija Foto S. Drechsler

Ilustracija Foto S. Drechsler

Nadomak ZTC-a, gdje su policajci mjerili brzinu kretanja vozila, prekršitelja gotovo da i nije bilo, da li zbog objavljene najave o akciji ili su vozači odavno prilagodili brzinu kretanja gradskim ulicama zahvaljujući postavljenim kamerama



RIJEKA Baš mi je drago da sam državni proračun popunio, baš mi je drago, eto, drugo vam nemam što reći, kazao nam je Puljanin Vlado R., vozač za upravljačem forda fusion kojeg je jučer oko 13 sati prometna policija zaustavila nadomak Zapadnog trgovačkog centra gdje su jedno vrijeme snimali brzinu kretanja vozača. A vozač iz Pule platio je na licu mjesta 250 kuna, 50 posto umanjenu kaznu jer je pristao platiti u roku tri dana. Nije propustio pješaka koji je netom zakoračio na pješački prijelaz na samom raskrižju kod trgovačkog centra.


Premda je policijski službenik prometne policije Zlatko Tomišić mirnom rukom preko »starlasera« snimao brzinu kretanja vozača koji su se kretali iz smjera grada prema Kantridi, odnosno Krnjevu, prekršitelja gotovo da i nije bilo. Je li razlog tomu objavljena vijest i najava da će se odvijati akcija kontrole brzine kretanja ili su vozači odavno prilagodili brzinu kretanja gradskim ulicama zahvaljujući postavljenim kamerama, nije toliko ni važno, bitno je da i policija zamjećuje pozitivne pomake.


Od 6 do 6 sati


– Jučer od 6 sati pa do 6 sati danas policijski službenici prometne policije na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske provode ciljanu, 24-satnu akciju nadzora brzine kretanja vozila. Istovremeno se ova akcija provodi na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj i u svim zemljama Europske unije, takozvanog TISPOL-a – kazao nam je voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa u riječkoj policijskoj upravi Boris Skeledžić koji je rukovodio akcijom kod ZTC-a i u Liburnijskoj ulici kod nadvožnjaka.




Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



– Naime, nepropisna i neprilagođena brzina i dalje je glavni uzročnik stradavanja u prometnim nesrećama, a brzina je ujedno jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća s najtežim posljedicama, zbog čega se i ovom akcijom nastoji podići razina stanja sigurnosti u prometu na cestama te utjecati na vozače da se pridržavaju ograničenja brzine. U provedbu akcije uključen je maksimalno raspoloživ broj djelatnika prometne policije koji će koristiti sve raspoložive uređaje za nadzor brzine kretanja vozila. Nadzor se provodi kontinuirano tijekom 24 sata, a lokacije se periodično mijenjaju. Objedinjeni rezultati provedene akcije bit će poznati danas – kazao nam je u kratkom razgovoru voditelj Skeledžić, naglasivši da se na poziv policije u pripremu akcije uključilo i stotinjak građana koji su od 27. ožujka do 10. travnja predlagali lokacije za nadzor brzine kretanja vozila.


Odabrali građani


– Građani su odabrali 94 lokacije za nadzor brzine kretanja i mi ćemo poštovati njihove zahtjeve, ako ne tijekom ove akcije, sigurno ćemo ih obuhvatiti kroz ovaj tjedan, ali i u budućem razdoblju naših kontinuiranih akcija nadzora prometa. I stoga posebno hvala sugrađanima na izboru lokacija – kazao nam je Skeledžić na kraju.


U trenutku kad se nadzor brzine »preselio« u Liburnijsku ulicu ispod nadvožnjaka u smjeru grada, nastupila je vozačka solidarnost. Blendanjem svjetlima vozači iz suprotnog smjera upozoravali su vozače na prisutnost policije pa su vozači koji su nailazili iz pravca Kantride vozili i ispod dopuštenih 50 km/h, gotovo da su milili uz policijski automobil parkiran ispod nadvožnjaka.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



Tek nakon desetak minuta »naletjelo« je jedno vozilo na »starlaser« kojeg je čvrsto i mirno na oku držao policijski službenik Mario Šadek. Snimio je vozilo marke WV polo na udaljenosti od četiristotinjak metara za čijim je upravljačem bila vozačica Tanja. Snimljena brzina iznosila je 71 km/h, a vozačica je pristala platiti upola manju kaznu, 250 kuna, koju će riješiti u tri dana.


»Stalno sam na cesti, nažalost bez automobila ne mogu odrađivati posao pa nije ni čudo da sam malo brže potegla«, kratko nam je rekla vozačica koja radi za jednu farmaceutsku veleprodaju.