Osamostaljenje

Riječka podružnica Centra za autizam postaje javna gradska ustanova

Damir Cupać

Foto:Vedran Karuza

Foto:Vedran Karuza



RIJEKA Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj najavila je osnivanje Centra za autizam kao javne ustanove s ciljem trajnog obavljanja djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja – učenika s poremećajima iz autističnog spektra do 21 godine života.


– Dakle, osniva se kao javna ustanova odgoja i obrazovanja, te se stoga pored Zakona o ustanovama kao opći zakon, primjenjuje i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Jedini osnivač ove ustanove je Grad Rijeka. Sjedište je u Rijeci, Stane Vončine 1. Na navedenoj adresi i danas se obavlja djelatnost ustrojbene jedinice u Rijeci, gdje će svoju djelatnost obavljati i buduća ustanova. Zgrada je smještena u širem centru Rijeke, dostupna je gradskoj autobusnoj liniji prve zone, te ima sagrađenu rampu za pristup invalidskim kolicima u prizemlje.


Ta lokacija ima školski okoliš i vanjsko igralište koji su u funkciji izvanučionične nastave i organiziranog provođenja slobodnog vremena. Sredstva za osnivanje ustanove i početak rada osigurava osnivač iz proračuna Grada u iznosu od 50.000 kuna, dok se sredstva za rad i obavljanje djelatnosti ustanove osiguravaju iz proračuna Republike Hrvatske, proračuna Grada Rijeke i drugih zakonom dopuštenih izvora. Do imenovanja ravnatelja Ustanove privremena ravnateljica bit će Sandra Čavrak koja sada obavlja poslove voditeljice ustrojbene jedinice u Rijeci, pojasnila je pročelnica Sušanj.




Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da dugi niz godina traje borba da se riječka podružnica zagrebačkog Centra za autizam pretvori u ustanovu.


– Uspjeli smo s resornim ministarstvom dogovoriti tri nova centra – u Rijeci, Splitu i Osijeku. Na ovaj način bolje će se moći organizirati skrb za djecu autističnog poremećaja. Očekujemo podršku PGŽ-a i drugih jedinica lokalne samouprave jer će Centar biti otvoren za sve, kazao je Obersnel.