Nekad bilo, sad se spominjalo

Riječka luka krcata, 3. maj radi punom parom, noćni barovi puni…pogledajte “Jedan dan u Rijeci”

Portal Novilist.hr

Babajin film prikazuje Rijeku pedesetih godina 20. stoljeća, grad u naponu industrijske i ekonomske snage, a uz puno Riječanima prepoznatljivih lokaliteta i toponima, nudi i neki novi pogled na grad čak i za one koji misle da dobro poznaju Rijeku i njezinu povijest



Na popularnom video servisu YouTube može se pogledati dokumentarni film Ante Babaje “Jedan dan u Rijeci”, prava poslastica za zaljubljenike u kvarnersku metropolu.


Babajin film prikazuje Rijeku pedesetih godina 20. stoljeća, grad u naponu industrijske i ekonomske snage, a uz puno Riječanima prepoznatljivih lokaliteta i toponima, nudi i neki novi pogled na grad čak i za one koji misle da dobro poznaju Rijeku i njezinu povijest.


Prema podacima sa stranice Arhinet, film je snimljen 1955. godine.




“Radi se o namjenskom filmu kojeg je naručio grad Rijeka. Babaja je dopuštene za stvaranje ovakvog prilično dezideologiziranog filma dobio nakon što se obvezao da će za naručioca – grad Rijeku – snimiti još jedan, puno pretenciozniji, dokumentarni film, koji se trebao baviti udjelom Rijeke i Riječana u narodno-oslobodilačkoj borbi. Međutim, novci za stvaranje tog filma nisu nikad osigurani.”, navodi se stranici.


Režiju potpisuje Ante Babaja, scenarij Babaja i Drago Gervais, a produkciju Jadran film.