Marina Grgurić u mreži birokracije

Riječka balerina ima presudu, ali ni lipe zaostale plaće

Slavica Kleva

Marina Grgurić je 2011. godine dobila spor protiv HNK Ivana pl. Zajca koji je joj je bio dužan vratiti radni staž i isplatiti oko 130.000 kuna s kamatama. Unatoč pravomoćnoj presudi i brojnim požurnicama do danjađnjeg dana nije dobila ništa



RIJEKA  Kada smo prije više od dvije godine pisali o riječkoj balerini Marini Grgurić koja je pravomoćno dobila sudski spor protiv matične kuće Hrvatskog narodnog kazališta »Ivan pl. Zajc«, koje joj je bilo dužno vratiti nezakonito oduzetih šesnaest godina radnog staža te isplatiti na ime razlike oko 130 tisuća kuna s kamatama, pomislili smo da je umjetnica riješila barem dio svojih egzistencijalnih problema.


  No, Marina Grgurić do današnjeg dana nije dobila ni lipe! Po pravomoćnoj presudi balerini je HNK Ivana pl. Zajca bio dužan za razdoblje od 10. listopada 2008. do 15.prosinca 2010. godine na ime razlike u plaći isplatiti nešto manje od 130 tisuća kuna s kamatama.


      – Kad je u slučaju Marine Grgurić presuda postala pravomoćna, a to se dogodilo 21. prosnca 2011. godine, pokrenule smo prijedlog za ovrhu Kazališta. Početkom lipnja 2012. godine Sudu je predan prijedlog za isplatu tih sredstava ovrhom. Rješenje o ovrsi Sud je izdao Fini 17. listopada 2012. godine i sredstva u iznosu 136.548 kuna sa zateznom kamatom u iznosu od 50.531,59 kuna prenesena su na poseban račun Suda, ističe odvjetnica Sonja Bonifačić koja zastupa Marinu Grgurić od prvog dana započetih sudskih sporova i koja u rukama ima kronološki poredanu dokumentaciju, ali nema odgovora. 




  Naglašava da je Ovršni odjel Općinskog suda zatražio od Porezne uprave, riječke ispostave, izračun, obračun poreza i doprinosa, da se utvrdi što pripada državi, a što je neto zarada Marine Grgurić.


  – Ali, Sud je to proslijedio Poreznoj upravi tek 6. veljače 213. godine. Nemojte me pitati zašto je toliko vremena »odsjedilo« na Sudu. Ne znam odgovor. No, kada je i stiglo do Porezne ispostave, nikako da se napravi i konačan izračun, nastavlja odvjetnica Bonifačić.


– Nakon što smo i doslovce fizički sjedili u Poreznoj, bili dosadni i inzistirali da se taj obračun konačno obavi, Porezna ispostava 11. listopada 2013. godine šalje obračun, isti dan šalje nama, a mi Sudu, ali od tog datuma, dakle od listopada 2013. godine obračun miruje na Sudu. A taj obračun od Porezne ispostave samo treba prepisati i poslati Fini rješenje o namirenju prema rasporedu sredstava koja su zaplijenjena!    Na dan požurnice iz ožujka, dakle, prije nešto više od mjesec dana, Marina Grgurić nije dobila ni lipe, zaključila je odvjetnica Bonifačić kronologiju borbe s administracijom za novac koji balerini i po odluci suda pripada, i to dvije i pol godine nakon pravomoćne presude. 


Kao školovana balerina Marina Grgurić dolazi u Rijeku 1992. godine iz Novosibirska i od te godine u HNK Ivana pl. Zajca bila je angažirana kao plesačica baleta temeljem više, uglavnom jednogodišnjih ugovora o autorskom radu. Grgurić je više od 16 godina radila bez dana radnog staža. Svo to vrijeme ona je, kao i ostali članovi ansambla, uredno obavljala sve poslove plesača baleta prema programu kazališta, te sudjelovala u pripremi i izvođenju, kako baletnih tako i ostalih opernih i dramskih predstava, mjuzikla i opereta. Posljednji ugovor o autorskom radu istekao joj je 31. prosinca 2008., a prema zahtjevu neposredno nadređenog nastavila je redovno trenirati i nastupati. Tek krajem veljače ponuđen joj je na potpis novi ugovor o autorskom radu, datiran s 12. veljače 2009. za razdoblje od 1. siječnja 2009. do 31. ožujka 2009. godine, s umanjenom plaćom. Nakon toga ugovor joj nije produžen. Zato je Grgurić Kazalištu uputila zahtjev za zaštitu prava, a u tom zahtjevu odvjetnica Sonja Bonifačić istaknula je da se radilo o nezakonito produžavanom radu na određeno vrijeme, jer prema odredbama Zakona o radu isti može trajati najduže tri godine. Navedeno je i da je riječ o izbjegavanju zakonskih obveza plaćanja doprinosa, jer rad koji je sve te godine obavljala Marina Grgurić u cijelosti odgovara nesamostalnom radu.


Opširnije u tiskanom izdanju, u četvrtak, 24. travnja 2014.