Koncept Soft

Riječka Zara otvara se u petak u podne: Samo Dubai, Madrid i Istanbul su dosad imali ovakav koncept

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na gotovo 3.100 kvadrata uređenih prema konceptu Soft, nova Zara prostire se kroz prizemlje i tri gornja kata. Koncept uređenja trgovine Soft jedan je od koncepata koji nije još zavladao svim svjetskim metropolama te se možemo pohvaliti da je naša riječka trgovina jedna od prvih uz Dubai, Madrid i Istanbul, ističu u Zari



RIJEKA Nakon završetka opsežnih radova na obnavljanju nekadašnje poslovne zgrade Pošte na riječkom Korzu, nova trgovina Zara u petak u 12 sati otvorit će svoja vrata, priopćili su iz Zare Hrvatska. Dodaju da nakon samo dva dana što je grad Rijeka bio bez svoje omiljene trgovine, Zara otvara vrata nove trgovine na adresi Korzo 13.


– Na gotovo 3.100 kvadrata uređenih prema konceptu Soft, nova Zara, koja se prostire kroz prizemlje i tri gornja kata, ispričat će novu modnu priču svojim kupcima. Koncept uređenja trgovine Soft jedan je od koncepata koji nije još zavladao svim svjetskim metropolama te se možemo pohvaliti da je naša riječka trgovina jedna od prvih uz Dubai, Madrid i Istanbul, ističu Zari.


Kako su opisali, u prizemlju i prvom katu trgovine smjestio se ženski odjel, drugi kat je rezerviran za dječju modu dok se je muški odjel smjestio na zadnjem, trećem, katu ove raskošne trgovine.




– Lounge corner kod muške garderobe, kutak za najmlađe na dječjem odjelu i pregršt zelenila, zanimljivog namještaja i detalja su noviteti koje do sada nismo imali priliku vidjeti u Zara trgovinama u Hrvatskoj. Novoobnovljena trgovina može se opisati u tri riječi: lijepo, jednostavno i profinjeno. Uglađena bijela površina obuhvaća strop i zidove te stvara pozadinu koja povećava atraktivnost modnih kreacija. Prostor poziva kupce da uživaju kao nikada prije u iskustvu dodirivanja, promatranja i interakcije s robom.


Trgovina u Rijeci, kao i sve druge Zarine trgovine u Hrvatskoj kao dio Zarine predanosti poboljšanju kvalitete usluge i iskustva kupovine, opremljena je RFID tehnologijom (RFID) koja pomaže brzo i precizno pratiti mjesto i kretanje odjeće, navode u Zari.



Zara je dio Inditex grupe uz brandove Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home i Uterqüe. Brand trenutno ima 10 trgovina u Hrvatskoj. Zara je ponudila mogućnosti kupovine putem interneta u Hrvatskoj u ožujku 2016. godine te uz trgovine i na www.zara.com kupci mogu otkriti cjelokupnu ponudu ženske, muške i dječje kolekcije, zaključuje se u priopćenju.


Tako se svojevremeno spekuliralo da će Zara u novoj trgovini ponuditi i svoj asortiman za uređenje doma, Zara Home, to očito ipak nije točno, odnosno, kako se i navodi u Zarinom priopćenju, riječ je o odjeći, ženskoj, muškoj i dječjoj, koja je i do sada bila dostupna Riječanima u sada već bivšem prostoru s druge strane Korza.



Iz tog prostora Zara iseljava, odnosno kompletno se prebacila u ovaj novootvoreni, gdje je također u najmu, dok je investitor tvrtka Tim nekretnine. Inače, Zarino preseljenje u Rijeci, koje je današnjim otvorenjem i okončano, bilo je planirano i ranije, no tome se ispriječila činjenica da su se radovi na obnovi i rekonstrukciji zgrade oduljili uslijed svojevremenog urušavanja skela i dijela fasade, prošle jeseni, a što je tada izazvalo prometni kolaps, te naravno povuklo niz sigurnosnih pitanja.



Sada se nova robna kuća otvara u novom ruhu, a kako se neslužbeno može čuti uložen je veliki trud te je maksimalno poštivana specifičnost prostora koji je uistinu poseban i ima svoju povijest. Naime, zgrada je sagrađena 1887. kao upravno-stambeno-poslovna zgrada, dok je u kolektivnoj memoriji Riječana naravno najpoznatija kao zgrada glavne riječke pošte, čiji je interijer u prizemlju krasio i mozaik Ede Murtića.



Tijekom ove zadnje obnove i rekonstrukcije, odnosno prenamjene zgrade za potrebe robne kuće, mozaik je u skladu s konzervatorskim standardima skinut te je potvrđeno da ostaje u Rijeci, odnosno deponiran je u MMSU. Sada Rijeka pak konačno dobiva robnu kuću, kažu – po mjeri svjetskih metropola. Budući da je sada naravno uklonjena i okolna zaštitna ograda, prodisat će ponovno i okolni javni prostor te glavna gradska šetnica.