Kompletna sanacija

Riječka Dvorana mladosti hitno treba sanaciju krova, koji propušta kod svake jače kiše

Damir Cupać

U izradi projektna dokumentacija kojom će se definirati načini sanacije cjelokupnog ravnog krova i zamjena postojećeg, zakrivljenog, valovitog, pocinčanog pokrova, kažu u Rijeka sportu



Kada je svojevremeno u Hrvatskoj bilo organizirano veliko rukometno natjecanje, riječka Dvorana mladosti nije doživjela obnovu zbog toga što Rijeka nije bila izabrana za domaćina. Koliko god da je zbog toga bilo štete, na neki je način bilo i koristi, o čemu svjedoči splitska dvorana s kojom gradske vlasti imaju velike probleme. Kao i ona zagrebačka.


Rijeka je dobila Centar Zamet, a zametska dvorana ima kapacitet koji ima. Dvorana mladosti izgrađena 1973. godine ostala je tako u sjeni, kao i dvorana »Dinko Lukarić« na Kozali. Za održavanje tih riječkih sportskih objekata zadužena je gradska tvrtka Rijeka sport pa nas je zanimao je li Dvorana mladosti u zadovoljavajućem stanju kada je u pitanju njezina funkcionalnost i kada je u pitanju stanje toga objekta jer se često mogu čuti pritužbe da je dobar dio prostora derutan.


Curenje tijekom kišnog razdoblja


– Dvorana mladosti izgrađena je 1973. godine te je u svojih 45 godina rada bila domaćin mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima, koncertima, sajmovima i drugim manifestacijama. Svakodnevne brojne aktivnosti korisnika dokaz su njezine funkcionalnosti te zadovoljavanja potreba trenažnog i natjecateljskog procesa. U razdobljima intenzivnog kišnog razdoblja povremeno se događaju propuštanja na zakrivljenom dijelu krova. U kontinuitetu su se poduzimale mjere, a poduzimaju se i dalje da se ta curenja spriječe na način da krovopokrivačka tvrtka utvrđuje mjesta curenja i obavlja potrebne lokalne sanacije krova kako bi se spriječilo daljnje propuštanje vode, navode u Rijeka sportu.




U toj gradskoj tvrtki pojašnjavaju da upravljanje i održavanje Dvorane mladosti obuhvaća troškove energije, toplinske i električne, materijalne troškove kao što su građevinsko-obrtnički, bravarski i stolarski radovi te radovi na elektroinstalacijama, rasvjeti i elektroničkoj opremi, usluge čišćenja i domara, održavanje vatrodojavnih sustava i tehničkog sustava zaštite, servisiranje diesel agregata, usluge zaposlenika… Prosječni godišnji troškovi upravljanja i održavanja Dvorane mladosti iznose oko 2,1 milijuna kuna.


Zanimalo nas je kada su napravljeni zadnji kapitalni zahvati na održavanju i što je točno odrađeno.


Sanacija parketa i uređenje trim kabineta


– Značajna ulaganja u uređenje Dvorane mladosti izvršena su za potrebe domaćinstva Europskih sveučilišnih igara 2016. godine i tada su obavljani građevinsko-obrtnički, bravarski stolarski i vodoinstalaterski radovi, te nabavljena oprema te uređena fasada i okoliš. Također, u 2016. i 2017. godini obavljeni su radovi na hidroizolaciji ravnog krova na sjeveroistočnoj strani dvorane – kažu u Rijeka sportu.


Što se tiče planova za značajnije ulaganje u ovaj riječki sportski objekt, u Rijeka sportu pojašnjavaju da je u izradi projektna dokumentacija kojom će se definirati načini sanacije cjelokupnog ravnog krova i zamjena postojećeg, zakrivljenog, valovitog, pocinčanog pokrova Dvorane mladosti.


– Okvirna vrijednost navedenih radova iznosila bi oko 1,5 milijuna kuna. Osim toga, planira se sanacija postojećeg parketa glavnog borilišta te uređenje svlačionica budućeg trim-kabineta, kao i samog trim-kabineta u prizemlju u sjevernozapadnom dijelu Dvorane mladosti. Procijenjena vrijednost radova iznosila bi oko 1,5 milijuna kuna. Planirani radovi izveli bi se sukladno mogućnostima osiguranja sredstava u idućim proračunskim godinama – zaključili su u Rijeka sportu.