U Rijeci zavidan broj žena na ključnim pozicijama

Riječanke uzele vlast u svoje ruke: žene na čelu policije, inspektorata, porezne, suda…

Branko Škorić

Žene Primorsko-goranske županije zauzele su najbitnije položaje u sudstvu, policiji, tužilaštvu, poreznoj politici i državnim inspektoratima 



Nedavnim izborom mr. sc. Senke Šubat za načelnicu Policijske uprave Primorsko- goranske, Rijeka se može pohvaliti da je i nadalje najzastupljenija po broju žena na ključnim i odgovornim funkcijama u državnim organima u Hrvatskoj. Neposredno prije nego li je Senka Šubat imenovana kao jedina žena u Hrvatskoj na čelno mjesto iznimno važnog resora za koje je vrijedilo pravilo da pripada muškarcu, za pročelnicu Područne jedinice Državnog inspektorata u Rijeci imenovana je diplomirana pravnica Marija Vukelić.


  Nekako istodobno, za općinsku Državnu odvjetnicu u Rijeci Državnoodvjetničko vijeće DORH-a imenovalo je pravnicu Željku Zubčić- Šoštarić. Ove godine za županijsku Državnu odvjetnicu ista »firma« u Rijeci je imenovala pravnicu Blanku Peršić. 



U razgovoru s ravnateljicom Vladinog ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helenom Štimac-Radin doznajemo i za jedan pomalo bizaran i gotovo nevjerojatan podatak.– Od ukupnog broja stanovništva cijeloga svijeta žena ima 51 posto. A znate li koliko u svojim rukama drže kapitala? Samo jedan posto!!!




  Kada se prisjetimo da je Višnja Felker, dugogodišnja pročelnica Područnog ureda Porezne uprave u Rijeci i da je načelnica važnog odjela u istoj upravi Ksenija Luštica Pogačić – slika moćnih žena postaje sve jasnija. Nesumnjivo i Gordana Kosić, predsjednica Općinskog suda u Rijeci ubraja se u jednu od moćnih žena na važnoj funkciji. U bitku protiv korupcije i organiziranog kriminala u čak tri županije, Primorsko – goranskoj, Istarskoj i Ličko- senjskoj također su imenovane dvije Riječanke. Zamjenice Ravnatelja Uskoka su Sajonara Čulina i Jasna Jurković – Kralj. 


 Politički uspon


Imajući još u vidu da su predsjednice Općinskih sudova u Opatiji Vesna Katarinčić, u Delnicama Brankica Malnar, na Krku Irena Bonifačić-Kraljić i u Malom Lošinju Gordana Holer onda je posve razvidno da su žene zauzele najbitnije položaje u sudstvu, policiji, tužilaštvu, poreznoj politici i državnim inspektoratima. 



 Najintrigantnija činjenica u odnosu na brojnost žena na vodećim pozicijama u Rijeci i Županiji pokazuje da su sve one imenovane u – Zagrebu. Senka Šubat, Blanka Peršić, Željka Zubčić- Šoštarić, Marija Vukelić, Blanka Peršić, Višnja Felker, Gordana Kosić, Sajonara Čulina, Jasna Jurković-Kralj, Gordana Kosić, Brankica Malnar, Irena Bonifačić-Kraljić i Gordana Haler… Može se konstatirati da riječke žene jako dobro kotiraju u Zagrebu.



  Kada smo spomenuli politiku valja napomenuti da je predsjednica Gradskog vijeća Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac, a dobro je pozicionirana u politici i Nada Turina Đurić kao predsjednica HNS za Liku, Istru i Primorsko-goransku županiju. Dakako, zastupljenost žena u politici na ovim prostorima daleko je od proklamirane i očito dečki iz SDP-a još ne povjeravaju najvažnije funkcije »slabijem« spolu. 


  S druge strane HDZ-ovska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar- Kitarović postigla je zavidnu međunarodnu političku karijeru i trenutačno obnaša dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.     Pogleda li se pomnije struktura zaposlenih osoba u sudovima i odvjetništvima, zaključak o brojnosti žena na važnim mjestima dobiva još dominantniju crtu.  

Jedinstven grad


Ravnateljica vladinog Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac-Radin prije našeg upita nije bila upućena u situaciju u Rijeci odnosno Primorsko-goranskoj županiji. 


  – U svakom slučaju pozdravljam ovaj trend u Rijeci. Ne, nisam znala da je tolika zastupljenost žena u institucijama koje ste naveli. Iako bi trebalo obaviti detaljno ispitivanje mislim da je Rijeka po tome jedinstvena u državi. Vidite, što se tiče zastupljenosti žena u pravosuđu i Državnim odvjetništvima – to i ne čudi previše. 



 Situacija u svijetu daleko je od riječke. Iako su žene po pravima potpuno jednake muškarcima, u praksi, pogotovo onoj društvenoj i poslovnoj posve je drukčije. Evo i najnovijih statističkih podataka. 


 » Žene su šefice u svega šest od 100 najvećih tvrtki na svijetu prema listi magazina Fortune (a najviše rangirana medu njima je tek na 39. mjestu)  » Iako u tvrtkama koje se bave tehnologijom predstavljaju polovicu radne snage, svega osam posto ih postavlja za predsjednicu  » Tek devet posto suradnika na Wikipediji su žene  » Žene se nalaze na tek deset posto političkih i financijskih pozicija u svijetu na kojima se odlučuje o najvažnijim svjetskim pitanjima  » Svega 13 posto žena nalazi se na listi 100 najbogatijih na svijetu, a tek jedna od tih 13 aktivno vodi svoje poslovanje, dok su ostalih 12 uglavnom vlasnice dionica ili nasljednice obiteljskog carstva  » Unutar osam najvećih svjetskih religija, žene drže samo 15 posto rukovodstvenih mjesta  » Manje od 18 posto mjesta u Kongresu SAD-a drže žene


 Kako onda protumačiti činjenicu da nema toliko žena u redovima privatnih odvjetnika?  – Nažalost, žene i nadalje idu na radna mjesta gdje su primanja manja. Osim toga, imaju i druge brojne domaćinske i majčinske obveze.   Statistički podaci govore da su u Hrvatskoj od svih fakultetsko obrazovanih osoba – 60 posto žene.  – To je točan podatak. Još mogu dodati da čak 55 posto žena ima magisterije u odnosu na muškarce. Trend obrazovanja žena u zadnjih 30 godina je evidentan. Ne samo kod nas. To je slučaj i u Europi. Udio muškaraca sa završenim fakultetima sve je manji. Očito, žene zauzimaju pozicije koje im i pripadaju barem kada je u pitanju pristup obrazovanju. Zato i ne čudi što je sve više žena u znanosti.   Zbog čega onda nema žena na vodećim pozicijama u politici, top-menadžmentu, policiji?  – Prema aktualnim podacima unutar MUP-a RH zaposleno je 18.693 muškaraca i 7.763 žene. Međutim, na odgovornim poslovima policijskih službenika zaposleno je svega 16 posto žena. U top-menadžementu radi samo 6,7 posto žena. Pa i u Saboru je samo 25 posto žena. Zato mogu samo još jednom pozdraviti situaciju u Rijeci.