Za dobrobit zajednice

Riječanke iz inicijative Kvart za 5 u borbi za Mjesni odbor Školjić-Stari grad

Damir Cupać

S radne akcije uređenja parka Školjić / Foto Vedran Karuza

S radne akcije uređenja parka Školjić / Foto Vedran Karuza

Okupile su se kako bi realizirale projekt uređenja parkića na Školjiću i tu počinje njihovo intenzivnije druženje



RIJEKA Na izbore za vijeća mjesnih odbora koji će se održati 2. prosinca 2018. godine izlazi jako malo nezavisnih lista, a jedna od njih tražit će potporu birača u Mjesnom odboru Školjić-Stari grad.


– Prije godinu dana mala grupa Riječanki osnovale su građansku inicijativu koja djeluje na području Mjesnog odbora Školjić– Stari grad i nazvale je Kvart za 5. Na izborima za mjesne odbore kandidiramo se kao lista grupe birača, što znači da niti jedna od nas nije članica političke stranke. Sve što želimo raditi u mjesnom odboru je isključivo volonterske prirode i za dobrobit zajednice. Svaka za sebe pokušavale smo utjecati na podizanje kvalitete života u svom mjesnom odboru, izjavila je Nina Majcan Šprajc.


Ona je podsjetila da su se u prosincu 2017. godine okupile kako bi za potrebe Riječkog lokalnog partnerstva Grada Rijeke prijavile projekt uređenja parkića na Školjiću i tu počinje njihovo intenzivnije druženje.




– Pritiscima i suradnjom s mjesnim odborima i gradskim vlastima omogućile smo postavljanje jače rasvjete u parku i ispred OŠ Nikola Tesla, postavljanje antistres podloga u parku Školjić ispod starih i našim projektom postavljenih sprava, postavljanje dodatnih sjedećih mjesta u parku oblaganjem daskama, postavljanje dodatnih antistres podloga u parkiću na Pavlinskom trgu nakon niza ozljeda djece, sanaciju krova trafostanice koja je zbog neprikladnog održavanja postala leglo komaraca, spriječile postavljanje ukopnih kontejnera na jednoj od rijetkih zelenih površina u kvartu, navela je Majcan Šprajc.


Ako dobiju povjerenje birača zalagat će se za očitovanje gradske vlasti o urbanističkom planu za Klobučarićev trg, za povezivanje susjedstva organiziranjem druženja u kvartu, prijavit će projekte u kvartu na Zelenom valu, prijaviti drugu fazu uređenja parka na Školjiću koja uključuje sađenje zelenila i sadržaji za umirovljenike, pozvati kvartovske udruge da se zajdeno s njima više uključuju u rad zajednice…