KD Čistoća

Riječani sve više koriste reciklažna dvorišta i to je dobra vijest

Ljiljana Hlača

Prikupljene frakcije sve su čišće i kvalitetnije, kažu u Čistoći / Snimio Sergej DRECHSLER

Prikupljene frakcije sve su čišće i kvalitetnije, kažu u Čistoći / Snimio Sergej DRECHSLER

Građani najviše odlažu papir, ali sve ćešće i opasni otpad



RIJEKA Reciklažna dvorišta KD-a  Čistoća (fiksna i mobilna) bilježe rast u odlaganju smeća, saznajemo od KD-a Čistoća.


Tako je tijekom 2017. godine prikupljeno 3.650 tona vrijednog otpada što je za 250 tona više u odnosu na 2016. godinu kada je sakupljeno oko 3.400 tona. Tijekom  2015. godine prikupljeno je 2.811 tona, 2014. godine 2.313, a 2013. godine 1.998 tona.


I dalje se najviše odvaja papir, zatim karton, uočene su i povećane količine plastične, metalne, staklene i tetra ambalaže, ali dobra vijest je – porast problematičnih vrsta otpada (baterije, akumulatori, ambalaža koja sadrži opasne tvari recimo štedne i fluorescentne žarulje, lijekovi, jestiva ulja i masti i maziva).




Riječ je o porastu od pola tone (podatak za 2017.godinu) u odnosu na 2016. godinu.


– Očekujemo daljnji rast. Građani sve više prihvaćaju ovakav sustav zbrinjavanja otpada, a prikupljene frakcije sve su čišće i kvalitetnije, saznajemo u KD-a Čistoća.


No, iako sve više građana koristi reciklažna dvorišta kao i sustave organiziranog prikupljanja glomaznog otpada po mjesnim odborima (što je bez naknade za građane), i dalje je prisutno nepropisno odlaganje glomaznog otpada pored spremnika ili na druga mjesta koja nisu predviđena za tu namjenu (zelene površine). Tako da je i to vrlo česta slika Rijeke. Apel je Društva da se neodgovorni građani priklone odgovornom zbrinjavanju te vrste smeća.


reciklažna dvorišta, Čistoća, otpad, smeće,