Treći maj na rubu ponora

Riječani, pogledajte ovu sablasnu tišinu: Nesretni radnik snimio je potresni video u Trećem maju

P. N.

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Uistinu sablasna tišina vlada u riječkom brodogradilištu, jednom od posljednjih velikih uporišta hrvatske brodogradnje, industrije po kojoj je Hrvatska nekoć bila poznata i prepoznata u svijetu.



Jedan od radnika Trećeg maja snimio je jučer u krugu brodogradilišta potresan video, koji govori sve o dubini krize u kojoj se našlo riječko brodogradilište.


– Uživo se nalazimo u Trećem maju. Pogledajte ovu sablasnu tišinu, govori radnik snimajući srce brodogradilišta, mjesto na kojem u redovnim okolnostima “vrije” kao u košnici. Uistinu sablasna tišina vlada u riječkom brodogradilištu, jednom od posljednjih velikih uporišta hrvatske brodogradnje, industrije po kojoj je Hrvatska nekoć bila poznata i prepoznata u svijetu.

– U ovo vrijeme prošle godine radilo se u dvije smjene. Pogledajte na što je Treći maj spao. Pogledajte ovu sablasnu tišinu, ponavlja radnik, očito pogođen stanjem u kojem se nalazi njegovo poduzeće.


A nekad je, podsjećao on, Treći maj zapošljavao sedam tisuća radnika.




– Cijela regija je živjela samo od Trećeg maja. Pogledajte Treći maj danas. Sablasnu tišinu. Dizalice ne rade, ljudi ne rade. Evo, tamo u otpremnoj luci možete vidjeti dva broda koji su skoro pred završetkom, na 80 posto završenosti. Pogledajte. Tamo je drugi navoz na kojem trenutno nema ništa, a ovdje na prvom navozu nalazi se brod kojem treba završiti cijeli trup, govori radnik snimajući mrtvilo kakvo je u Trećem maju rijetko ranije viđeno.


Na koncu rezignirano zaključuje: Pogledajte, recite svoj sud. Vidite što se događa.


foto: screenshot


foto: screenshot



.