Sindikalni referendum

Riječani masovno potpisuju: ‘Kakav je to radni vijek do 67. godine? Kakav je to život?’

Biljana Savić

Povelika je gužva bila ispred Radija Rijeke gdje su građani čekali red kako bi dali svoj potpis za referendum »67 je previše« / Snimio Vedran KARUZA

Povelika je gužva bila ispred Radija Rijeke gdje su građani čekali red kako bi dali svoj potpis za referendum »67 je previše« / Snimio Vedran KARUZA

Neka ministar Pavić uzme lopatu u ruke, ali ne tako da lopatom kopa građanima grob u koji će upasti odmah nakon mirovine, pa da vidimo bi li i sebi zakonom propisao radni vijek do 67 godina starosti, kaže Riječanin Darko Grbac



RIJEKA Povelika je gužva ispred Radija Rijeke, građani čekaju red kako bi dali svoj potpis za referendum »67 je previše«, koji su inicirali ujedinjeni sindikati i Vladi RH poručili da će prikupiti više od 700 tisuća potpisa.


Gledajući samo Riječane, kojima nije teško čekati u redu ni po 10 minuta krateći si zasluženu marendu u pauzi radnoga dana, a ni umirovljenicima kojima je u velikom broju slučajeva u jednoj ruci štaka, a u drugoj speža s tržnice, izgleda da sindikatima neće biti teško prikupiti tih 700 tisuća potpisa. Uostalom, umirovljenike se najavljena Vladina mirovinska reforma osobno ne tiče, no solidarni su s mlađim generacijama.


Uostalom, imaju djecu i unuke. No, čak i da nemaju, ljuti su na prijedlog novog mirovinskog zakona jer kažu da su i sami jedva dočekali dan kad će otići u mirovinu.


Sandra Cuculić / Snimio Vedran KARUZA


Sandra Cuculić / Snimio Vedran KARUZA





– Kako me se ne tiče? Tiče se moje djece, medicinske sestre ne mogu toliko raditi – kaže nam 55-godišnja Sandra Cuculić, dok 88-godišnja Natalija Černjul najugroženijom skupinom radnika koji bi trebali raditi do 67. godine života smatra prodavačice i fizičke radnike.


Neprihvatljiv prijedlog


– Ja sam bila službenica u banci, a potom u bivšem »Rikardu Benčiću«, jako sam bila umorna od posla i jedva sam dočekala 55. godinu života da odem u mirovinu, a kako je tek onima koji rade teške fizičke poslove ili po bilo čemu zahtjevnije, iako je i moj bio jako zahtjevan i iziskivao je maksimalnu koncentraciju. Ovo što Vlada predlaže je neprihvatljivo, ne može se primijeniti na većinu zanimanja, demagoški su i degutantni ovi njihovi spotovi na televiziji, jer Vlada ne rješava općenito ništa u državi, a mirovinski fondovi ionako su već opljačkani – stav je Riječanke Natalije Černjul.


Natalija Černjul / Snimio Vedran KARUZA


Natalija Černjul / Snimio Vedran KARUZA



U redu za potpis za referendum čeka i mnoštvo mladih ljudi, koji su tek zakoračili u svijet rada ili ih on tek čeka.


– Ne treba raditi do 67. godine života. Kakav je to radni vijek? Kakav je to život? – pita se 25-godišnja


Patricia Depikolozvane Jakominić / Snimio Vedran KARUZA


Patricia Depikolozvane Jakominić / Snimio Vedran KARUZA


, administratorica u Crvenom križu Krk. »Odem li ranije u mirovinu, oslobodit ću nekome mlađemu radno mjesto, a meni će ostati više vremena za kvalitetan život u trećoj dobi«, objašnjava naša sugovornica.


Ovo je gadarija


Isto misli i Marija Majetić. Doduše, ona još nije zakoračila u svijet rada, ali 21-godišnja studentica zadnje godine fizioterapije kaže nam da već razmišlja o tome kako je raditi do 67 godina zaista puno.


Marija Majetić / Snimio Vedran KARUZA


Marija Majetić / Snimio Vedran KARUZA



– Znam da moja struka nije sposobna raditi do tako visoke životne dobi – smatra Marija.


Darko Grbac ima 48 godina i jako je ljutit na Vladu RH.


– Neka ministar Pavić uzme lopatu u ruke, neka radi malo fizičke poslove, ali ne tako da lopatom kopa građanima grob u koji će upasti odmah nakon mirovine. Neka si bilda malo bicepse po suncu i kiši, neka se malo znoji od fizičkog rada, i to za mizernu plaću, pa da vidimo bi li sam sebi zakonom propisao radni vijek do 67 godina starosti. Ovo što Vlada RH radi je gadarija – kaže nam Grbac, inače zaposlen u KD-u Čistoća.


Darko Grbac / Snimio Vedran KARUZA


Darko Grbac / Snimio Vedran KARUZA