Radionica novinarstva

RiPort – novina mladih za mlade

Sanja Gašpert



Klub mladih Rijeka predstavio je na konferenciji za novinare svoj nezavisni bilten naziva RiPort, novine mladih za mlade koje su, kako je istaknuto, nastale iz radionice novinarstva koja se održavala od ožujka do lipnja ove godine, pod vodstvom magistre novinarstva i odnosa s javnostima Ive Matić.


– Teme kojima se prvi broj bavi su tolerancija prema manjinama i subkulturama u Rijeci, lažne klinike za pobačaje, povijest riječkog rocka, joga i vrtlarstvo kao studentski hobiji, ali i ekskluzivan intervju s djelatnikom »3. maja«, kao i s riječkom glazbenicom Mirnom Škrgatić. RiPort su novine koje će se baviti Rijekom, odnosno temama vezanim uz Rijeku i okolicu. Pozivamo fotografe, lektore, grafičke dizajnere koji žele surađivati u našim novinama da nam se priključe. Novi ciklus radionica novinarstva kreće već u studenom i održavat će se do veljače sljedeće godine, uz terensku nastavu. Uskoro kreće i radionica 3D printanja, a u tijeku je radionica remake, u kojoj se polaznici koriste materijalima za bacanje, a koji se još uvijek mogu iskoristiti. Za novi, drugi broj novina, koje će biti tromjesečnik, već imamo nove teme, među kojima će biti i one vezane uz ekologiju, putopisi i slično, kazala je urednica RiPorta Iva Matić.


RiPort je tiskan u nakladi od tisuću komada, izlazit će svaka tri mjeseca, besplatan je za sve koji ga požele pročitati, a članovi Kluba mladih distribuirat će ga na nekoliko lokacija – u Klubu mladih Rijeka, OKC-u Palach, Book Caffeu Dnevni Boravak, Art kinu, DSR-u Primorje, Gradskoj knjižnici Rijeka, Harats pubu, Cukarikafe baru, Samovar Baru, Bar baru, Bačva pubu, Flumen Pubu, Rakhia baru, Croatia Recordsu, Filodrammatici…