Slasna manifestacija

Ri gastro: Na meniju skromne, ali veličanstvene srdele i trešnje

Biljana Savić

Foto arhiva

Foto arhiva



RIJEKA Rijeka opet postaje primamljiva gastro destinacija, zapravo nastavlja to biti, samo što će glavne namirnice najboljih riječkih kuhara i restorana, nakon šparoga, u narednom razdoblju biti trešnje i srdele. Ri gastro krajem svibnja pod svjetla reflektora postavlja istodobno skromnu i veličanstvenu srdelu. Zovu je miljenicom ribara, kraljicom mora, a živi je plivajući dokaz da namirnice ne moraju biti skupe da bi bile zdrave. Srdela na menije ugostitelja Rijeke i okolice uskače od 24. do 31. svibnja, koji će u tjedan dana pokazati svu raskoš finih kreacija na temu ove male, ali vrijedne ribe. Počinju, dakle, drugi ovogodišnji Riječki gastro dani satkani od srdela i trešanja. Tjedan posvećen srdelama »Srdela je IN«, a od 31. svibnja do 7. lipnja bit će Tjedan trešanja. Tim će povodom brojni riječki ugostiteljski objekti nuditi specijalitete i slasne zalogaje spravljene od tih namirnica.


Tjedan srdela i Tjedan trešanja u jučer su novinarima predstavili voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban-Štiglić, direktor hrane i pića Jadran hotela d.d. Rijeka Dalibor Maletić i koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić. Konferenciji je prisustvovao i ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca Balazs Baranyai koji je najavio premijeru predstave Gala balet, kojoj će uvod biti degustacija kvarnerskih delicija ispred zgrade kazališta.


Kako su najavili organizatori, 24. svibnja bit će degustacija kvarnerskih delicija i Vrbničke žlahtine Toljanić ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Gourmet pričom Opatijske rivijere i Rijeke. Ispred zgrade riječkog kazališta, ove će se dvije gastronomske priče spojiti u jednu i posjetiteljima ponuditi niz autohtonih, mirisnih zalogaja. Prodaja zalogaja će, kao i do sada, biti humanitarnog karaktera, a sav je prihod namijenjen Socijalnoj samoposluzi. Za zvučnu podlogu zadužen je duo Alba&Leo, a nakon degustiranja kvarnerskih delicija, HNK Ivana pl. Zajca zove na premijeru predstave Gala balet, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara. Ri gastro – Srdela je IN potom seli u restorane i konobe, a čim završi njihova vladavina, na njihovo mjesto uskače nova zvijezda – trešnja.




Dane gastronomije pratit će i edukativni programi – kuharske radionice gastro-majstora iz Stancije Kovačići i Bistro slastičarne Cukerin te tečaj riječke KuHarmonije. Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka zabavit će najmlađe uz program »Psst… priča« i prigodnu, posve riječku, slikovnicu autora Velida Đekića i Ivana Miškovića.