Za sladokusce

Ri gastro: Na menijima restorana najbolje od smokava i liganja

Biljana Savić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Sladokuscima najzanimljiviji dani u godini, Ri gastro dani, krajem kolovoza i početkom rujna ponudit će Riječanima, gostima i turistima maštovite menije u slavu i čast dviju namirnica – smokve i lignje. Tjedan smokava počinje 30. kolovoza i traje do 6. rujna, a odmah nakon toga sljubljuje se s Tjednom liganja koji će na menijima ostati od 6. do 13. rujna. Tako se ovaj put gastro tjedan produžio na dva tjedna.


Ovosezonski Ri gastro jučer su u Bistrou pizzeriji »Maslina na zelenom trgu« na Koblerovom trgu predstavili direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, voditelj »Masline« Matija Benić uz glavnog kuhara Dušana Džimbega, direktorica restorana La Rose Suzana Jovičić uz glavnog kuhara Emila Kovačića te koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić.


Radionice za djecu


– U ovosezonskoj manifestaciji sudjeloje 30-ak restorana iz našeg kraja s tradicionalnim i maštovitim jelima i svatko će sasvim sigurno naći nešto po svom ukusu, a organizirane su i radionice za djecu i odrasle, najavila je Babić Tomić, dok je Škarpa naglasio da je gastronomija dio svakog turtističkog putovanja.




– Neki turisti putuju zbog gastronomije, a mnogi ostaju iznenađeni našom gastro ponudom. Ove godine Rijeka je puna turista, ovo je naše rekordno ljeto po broju turista i nadam se da će i oni probati neku deliciju iz gastro tjedna. Vjerujem da će svi koji kušaju bilo što iz ova dva tjedna gastro manifestacije biti više nego zadovoljni, kazao je Škarpa.


Dakle, Ri gastro nam se vraća s još jednom finom, ukusnom pričom. Smokva spada u najstariju kultiviranu voćku, a uz maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva, otporna je na vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja. A obilje je ono što će nas u tih tjedan dana posvećenih smokvi čekati u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice, sve sa željom da se očuva tradicija prehrane naših starih i pokuša vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana.


Sljedeća gastro priča je ona o lignji… Domaće priobalno stanovništvo lignje lovi većinom u jesensko-zimskom razdoblju, iako ih je tada manje, ali su neusporedivo veće i ukusnije od ljetnih. Uz to, svježa lignja vrlo je zdrava, obiluje visokokvalitetnim bjelančevinama i mastima, te ostalim vrijednim mikronutrijentima.


 Cooking Show


Humanitarni Cooking Show odmah će na samom početku svima koji se nađu na Korzu u utorak, 30. kolovoza ponuditi mali uvid u smokvasto-lignjaste menije, a što će sve chefovi kreirati od ove dvije omiljene i vrijedne namirnice, najbolje je doznati posjećivanjem nekog od partnera – ugostitelja Ri gastra.


Ova je manifestacija standardno humanitarna i 10 kuna koliko će koštati obrok ići će u humanitarne svrhe.


Tu su i gastro radionice KuHarmonije koje one željne znanje osposobljavaju da specijalitete stvaraju svaki dan i u vlastitoj kuhinji, a Ri gastro će, kao i uvijek do sada, zabaviti/educirati i najmlađe, uz pomoć partnera Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka i Bistro slastičarne Cukerin.Tko sve kuha za vas i kakvi vam se fini programi spremaju u sklopu ova dva gastro tjedna provjerite na službenim stranicama Ri gastra.