Grad: Rijeka
Danas: 18° vedro
Sutra: 6° 16° moguća kiša
26. ožujka 2017.
Organizacijsko povezivanje

Za udruživanje riječke luke, Kopra, Trsta i Venecije EU daje 1,45 milijuna eura

foto arhiva NL
foto arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2011. u 11:32 2011-07-02T11:32:27+02:00

 Prema informacijama iz koparske luke plan jest da se integrirani sustav sjevernojadranskih luka dovrši i implementira u roku od dvije godine,

RIJEKA Europska unija izdvojila je 1,45 milijuna eura za projekt Udruženja sjevernojadranskih luka (NAPA) kojim se predviđa informativno i organizacijsko povezivanje luka u Ravenni, Veneciji, Trstu, Kopru i Rijeci.

Riječ je o projektu kojeg operativno vode predstavnici luke Venecija, a navedenim sredstvima planira se stvoriti sustav ujednačenih kriterija postupanja, kao i jedinstveni informativni sustav sa svim važnim informacijama u lukama sjevernog Jadrana. 

Kako pojašnjava ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača ukupno je predviđeno da bi cijeli projekt bio vrijedan 2,8 milijuna eura od čega polovicu sufinancira EU. 

– Namjera je usuglasiti i ujednačiti postupanje u lukama, a prvi i primarni cilj projekta jest uvođenje identičnih carinskih procedura, te potpuno isto postupanje pri dolasku i odlasku brodova u svim lukama.

Cilj je da svakom brodaru dolazak u bilo koju od sjevernojadranskih luka bude uređen kao da je riječ o dolasku u jednu jedinu luku. To je svima zajednički interes, jer svi želimo što više linija i brodova dovesti na sjeverni Jadran.

Razlike u organizaciji luka postoje ne samo u različitim državama, kao između Rijeke i Kopra, već ima razlika i između luka jedne države, primjerice u Italiji, ističe Hlača dodajući da se ovim projektom ne dira u lučku operativu, gdje će i dalje postojati konkurencija među operaterima. 

 Prema informacijama iz koparske luke plan jest da se integrirani sustav sjevernojadranskih luka dovrši i implementira u roku od dvije godine, odnosno do sredine 2013. kada bi trebao zaživjeti i zajednički informativni portal, gdje bi se dnevno ažurirali podaci o dolasku i odlasku brodova, te ostale servisne informacije. Sve to zbiva se u okviru strateških ciljeva Udruge NAPA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Odlazak na preventivne preglede spašava život!
Nacionalni program ranog otkrivanja raka

Odlazak na preventivne preglede spašava život!