Nedjelja, 4. listopada 2015.
Organizacijsko povezivanje

Za udruživanje riječke luke, Kopra, Trsta i Venecije EU daje 1,45 milijuna eura

foto arhiva NL
foto arhiva NL
Autor: Darko Pajić
Objavljeno: 2. srpnja 2011. u 11:32

 Prema informacijama iz koparske luke plan jest da se integrirani sustav sjevernojadranskih luka dovrši i implementira u roku od dvije godine,

RIJEKA  Europska unija izdvojila je 1,45 milijuna eura za projekt Udruženja sjevernojadranskih luka (NAPA) kojim se predviđa informativno i organizacijsko povezivanje luka u Ravenni, Veneciji, Trstu, Kopru i Rijeci.

Riječ je o projektu kojeg operativno vode predstavnici luke Venecija, a navedenim sredstvima planira se stvoriti sustav ujednačenih kriterija postupanja, kao i jedinstveni informativni sustav sa svim važnim informacijama u lukama sjevernog Jadrana. 

Kako pojašnjava ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača ukupno je predviđeno da bi cijeli projekt bio vrijedan 2,8 milijuna eura od čega polovicu sufinancira EU. 

– Namjera je usuglasiti i ujednačiti postupanje u lukama, a prvi i primarni cilj projekta jest uvođenje identičnih carinskih procedura, te potpuno isto postupanje pri dolasku i odlasku brodova u svim lukama.

Cilj je da svakom brodaru dolazak u bilo koju od sjevernojadranskih luka bude uređen kao da je riječ o dolasku u jednu jedinu luku. To je svima zajednički interes, jer svi želimo što više linija i brodova dovesti na sjeverni Jadran.

Razlike u organizaciji luka postoje ne samo u različitim državama, kao između Rijeke i Kopra, već ima razlika i između luka jedne države, primjerice u Italiji, i stiče Hlača dodajući da se ovim projektom ne dira u lučku operativu, gdje će i dalje postojati konkurencija među operaterima. 

 Prema informacijama iz koparske luke plan jest da se integrirani sustav sjevernojadranskih luka dovrši i implementira u roku od dvije godine, odnosno do sredine 2013. kada bi trebao zaživjeti i zajednički informativni portal, gdje bi se dnevno ažurirali podaci o dolasku i odlasku brodova, te ostale servisne informacije. Sve to zbiva se u okviru strateških ciljeva Udruge NAPA

Komentari

11
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • morski covik
  morski covik   Objavljeno: 8. srpnja 2011. u 17:28

  1.45 milijuna eura kostaju sanaderovi satovi...

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 3. srpnja 2011. u 11:08

  Kopar i Trst i Rijeka sami za sebe su nula.
  Cijelo podrucje treba konkurirati lukama sjevernog mora.
  Podrucje koje luke sjevernog mora obuhvacaju je ogromno sa svom popratnom industrijom.
  Prema tome ako netko misli da bi Trst ,Rijeka i Kopar trebali konkurirati jedan drugome onda najvjerovatnije
  ne poznaje dobro ovaj dio privrede.
  Sa geo-poilitckog i ekonomskog stanovista ove je jedan prostor koji se ne moze cijepiti. Ako to ne prepoznamo onda se ovi krajevi nece razvijati.
  Ilirska Bistrica priprodno gravitira Rijeci a ne Ljubljani kao sto sva mjesta oko Trsta koja su na slovenskoj strani prirodno gravitiraju prema Trstu.
  Ekonomsko ozivljavanje i sazrijevenje ovog kraja oko Istre kao centralnog dijela doci ce kada mi ,Slovenci i Talijani pocnemo suradivati na dobrobit cijele regije.
  Ali svi oni koji misle da se moze zivjeti od prekrcaja tereta su isto u zabludi.
  Luke prije svega moraju biti vezani za industriju pa tranzit za trece je donatni izvor prihoda.
  Ako je netko bio u Antwerpeenu, Roterdamu ili Hamburgu onda je morao vidjeti da je 80% luke u biti industrija.

  LP

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 3. srpnja 2011. u 8:44

  Koliko kasnimo sa pravim idejama pa mozda bi bilo dobro da spomenem i ovu iz 2001....
  Povezivanje Rijeke i Trsta te Pule i Ljubljane brzom zeljeznicom/metro.
  Sjeciste bi bilo na lokaciji gdje bi se radio novi zajednicki aerodrom koji bi zamjenio ona 4 koja su neprofitabilna.
  Najvjerovatnije bi aerodrom dosao nagdje na podrucju Slovenije te bi mu gravitiralo oko 2milijona ljudi.
  Trst i Rijeka bi dobili dubinu i vecu aktrativnost u poslovnom smislu.
  Dnevno bi bio najmanje 30-40 letova a u doba sezone mozda i 100.
  Tko ima viziju ima i buducnost.... onaj bez vizije moze cuvati ovce na Ucki.....

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 3. srpnja 2011. u 10:10

   @daj-babi -kunu Sve su to dobre ideje,ali situacija na terenu je nesto drugacija kao i politicki odnosi i kulture u toj regiji. Vjerojatno nisi zaboravio da su nas upravo Slovenci blokirali u EU zbog izlaza na otvoreno more,njihova obala je duga dvadesetak km. ,a zarade 50 % od ukupnih prihoda cijelog hrvatskog turizma. Ne zelim ni spominjati zaradu talijanskih ljetovalista blizu Venezie (Jesolo) sa 15 km. plaze i skoro 1000 hotela zaradi gotovo vise nego cijela HR obala. Slovenci i Talijani nas gledaju kao konkurenciju i u slucaju kada bi prihvatili ovakve projekte RH bi najvise profitirala od tog,pa ce te ideje ostati jos dugo samo kao ideje, ista stvar je i za ujedinjenje luka. NJihove luke se mnogo modernije i profitabilnije od rijecke luke ,zato svi nasi prijatelji koji se boje da cemo izgubiti nasu predivnu RI luku mogu spavati mirne snove ,jer Kopar i Trst prekrcaju vise tereta u jednoj godini ,nego rijecka luka u jednom desetljecu, pa njih sigurno ne interesira nikakvo ujedinjenje .

 • eric75
  eric75   Objavljeno: 2. srpnja 2011. u 23:18

  1,5 milijuna eura...hahahahaha. Pa za te novce ne mozes kupit bolji polovni remorker. ha toliko Mamic potrosi za 7 dana prelaznog roka u dinamu. Bolje da su to dali Rijeci da se pojaca. :)

  • Tizian
   Tizian   Objavljeno: 3. srpnja 2011. u 15:54

   Uh, 1,5mil eura!!! Uvaljat' ćemo se u pare k'o svinja u blato!!!

 • Tizian
  Tizian   Objavljeno: 2. srpnja 2011. u 21:00

  Sviđaju mi se ovi EU fondovi o kojima toliko pričaju političari i ''prijete'' nam sa njima. ''Ako ne uđemo u EU do tada i tada nećemo moći ''povući'' toliko i toliko sredstava iz famoznih EU fondova. Mene zanima koliko će Europa ''povući'' iz Hrvatske našim ulaskom??? O tome nitko ne priča! Oni ti daju milijun a onda posredno izvuku 10! To su ekonomisti a ne Šuker koji je jedino znao dignuti novi kredit!

  • AG1995
   AG1995   Objavljeno: 2. srpnja 2011. u 22:15

   EU fondovi = žicanje… daj babi kunu… jadno da ne može biti jadnije, najbolje da mi netko da jer nisam sposoban sam napraviti… jadno.

 • AG1995
  AG1995   Objavljeno: 2. srpnja 2011. u 17:46

  Tko naručuje ovakve idiotske članke? Treba platit EU 1,45 milijuna eura da odustanemo od ovakve kretenarije…
  Terminal Filipincima, luku Talijanima… a djeca će nam radit kao konobari…

  • amarena
   amarena   Objavljeno: 3. srpnja 2011. u 1:08

   kada uđemo u eu naša djeca neće raditi niti kao konobari, jer mi nismo ni za to.
   to će raditi stranci jer su vrijedniji i radišniji.

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 2. srpnja 2011. u 13:17

  Ova ideja bila je lansirana jos davne 2001 godine.
  Trebala je biti jedna od tocaka izbornog programa HSLS-a koji je presentiran koalicijsom partneru SDP-u.- Zalosno da danas 10 godina poslije netko iz Italije dolazi sa ovom idejom i da je oni koji je nisu razumjeli u ono vrijeme sada pozdravljaju.
  Ono sto se je desilo 2001 od strane koalicijskih partnera je bio stampedo na funkcije sa kojih se trebao skinuti HDZ-ove kadrove.
  Nikad u zivotu nisam vjerovao da HSLS i SDP imaju toliko clanova u ono vrijeme.
  Nikad u zivotu nisam vjerovao da postoje ljudi koji sa tako malo znanja zele biti direktori drzavnih firmi i agencija..........
  Englezi imaju sjajnu izreku za to ¨a little knowledge is dangers knowledge¨